Schrijver in de spotlight: David Walliams

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is dat de Engelse schrijver David Walliams. Misschien heb je nog nooit van hem gehoord, maar in Engeland is hij inmiddels één van de best verkopende hedendaagse kinderboekenschrijvers. Hij heeft al veel prentenboeken op zijn naam staan, schreef een aantal verhalenbundels, maakte een doeboek en schreef een flink aantal boeken voor kinderen in de bovenbouw. Even een waarschuwing vooraf: je moet wel van hele flauwe humor houden! 

De grootste ettertjes van de wereld

Twijfel je bijvoorbeeld om in de klas uit de verhalenbundel ‘De grootste ettertjes van de wereld’ voor te lezen? ‘Alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft, duizend keer alsjeblieft en nog een keer alsjeblieft LEES DIT BOEK NIET!’. Dit zijn niet mijn woorden, dit staat achter op het boek. Wil je dus voorlezen over Sofia Sofa, Kwijlende Kwinten of Bertha Blèrtrien? Denk daar dan maar twee keer over na! De grootste ettertjes van de wereld – voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

Opa vlucht

Het bijzondere van de boeken van David Walliams vind ik de combinatie van flauwe humor en een mooie boodschap. Eén van mijn favoriete boeken is dan ook ‘Opa vlucht’. In dit verhaal lees je over Jack en zijn opa. Opa is aan het dementeren en daarom is het volgens Jack zijn ouders beter als opa in een tehuis gaat wonen. Jack en opa zijn het daar niet mee eens, want er gebeuren rare dingen in Huize Schemerlicht. Maar Jack moet opa steeds vaker uit rare situaties redden, want opa weet vaak niet meer in welke tijd hij leeft en zit met zijn hoofd bij de Tweede Wereldoorlog. Een ontroerend verhaal en een mooi uitgangspunt om in gesprek te gaan over onderwerpen als dementie en de Tweede Wereldoorlog. Opa vlucht – vanaf 9 jaar.

Joe Biljoen

Soortgelijk zijn deze boeken: In De jongen in de jurk wordt het verhaal verteld van Dennis. Hij houdt van voetballen én van vrouwenkleding. Wat gebeurt er als hij als vrouw verkleed naar school gaat? In Joe Biljoen blijkt dat geld zeker niet altijd gelukkig maakt. Geld zorgt er namelijk niet per se voor dat je vrienden hebt. En in Oma Boef moet Ben elke vrijdagavond naar zijn oma. Altijd verplicht scrabble spelen en het stinkt er ook nog eens. Dan komt Ben een tas tegen… met juwelen! Is oma een gangster?

Klik hier om te zien welke boeken van David Walliams er in onze bibliotheek te leen zijn of schaf ze aan bij je (lokale) boekhandel voor in de klas.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.