Inspiratie voor de Kinderboekenweek!

Tijdens de Kinderboekenweek – dit jaar van 30 september tot en met 11 oktober – duiken we in de wereld van vroeger, met boeken van nu! De Kinderboekenweek is altijd een feestje en zeker dit jaar is dat extra belangrijk. Heb je nog ideeën nodig? Lees dan nu verder.

In deze blogpost zetten we diverse ideeën voor je op een rijtje, van boekentips tot filmpjes en van toneelstukken tot knutselideeën. De blog wordt steeds aangevuld met nieuwe tips, dus hou deze pagina in de gaten!

Week 38

Juf Inger: lezen, lezen, lezen

Volgens Juf Inger is lezen, lezen en nog eens lezen, echt hét belangrijkste tijdens de Kinderboekenweek. Het is echter wel leuk om het thema meer te laten leven in de klas tijdens die periode. Ze heeft op haar website een pagina gemaakt met ideeën voor dagstarters ‘En toen?’ om in groep 7/8 de dag mee te beginnen.

Leestips door Juf Beau

Ben je nog op zoek naar die ene titel om te lezen tijdens de Kinderboekenweek? Juf Beau helpt je bij je zoektocht! Zij zet bruikbare titels rondom het thema op een rijtje en schrijft over al deze boeken een recensie. Zo weet je meteen welk boek de moeite waard is om in te duiken tijdens de Kinderboekenweek.

Lesideeën van Marc ter Horst

Marc ter Horst heeft op zijn website een pagina gemaakt met meer dan twintig lesideeën voor de Kinderboekenweek 2020. Met idee één zijn wij het als bieb natuurlijk heel erg eens: 1. Lees een kinderboek. Een andere leuke tip is om Marc zijn verhaal over de geschiedenis van jeugdliteratuur te lezen in ‘De oma van de oma van mijn oma’. Voor de andere lesideeën moet je gewoon even een kijkje nemen op zijn website!

Benjegeflipt

Kijk eens op de Facebookpagina ‘Benjegeflipt’, hier maken een juf en meester samen online content. Van lesideeën tot ideeën voor het inrichten van de klas, alles is te volgen via YouTube. Voor de Kinderboekenweek kan je ook bij hen terecht. Kijk voor een kant-en-klaar lespakket op hun Facebookpagina en/of YouTubekanaal.

Creatieve lessen Kunstgebouw

Ga tijdens de Kinderboekenweek creatief aan de slag in de klas! Het Kunstgebouw heeft lessen gemaakt - voor alle leeftijden - die aansluiten bij het geschiedenis thema En toen? Bekijk hier de lespakketten.

Week 37

Kinderboekenweek.nl

Natuurlijk is er ook dit jaar weer een lijst met thematitels. De lijst bestaat uit vijf titels voor groep 1&2, vijf titels voor groep 3&4 enzovoorts. Mooie titels om nu te gebruiken, maar ook voor de rest van het jaar. Leuk dus om je schoolbieb mee aan te vullen. Bestel ze bijvoorbeeld bij de Kleine Kapitein of Donner. Wellicht heb je eerder in het jaar het lespakket voor scholen besteld, dan heb je direct mooie lesideeën bij deze boeken. Klik op het plaatje voor meer informatie.

Boekentips uit de bibliotheek

Ga met mediacoach Judith van Bibliotheek Rotterdam terug in de tijd. Voor een blog  verzamelde ze boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen over de prehistorie, de steentijd en de ijstijd.

Facebookpagina Kinderboekenweek 2020

In de Facebookgroep ‘Kinderboekenweek 2020’ kan je met alle vragen omtrent de Kinderboekenweek terecht. Dit is een groep waar je ideeën kan delen, maar waar je ook veel inspiratie kunt opdoen.

Kinderboekenjuf

Neem eens een kijkje op de website van de Kinderboekenjuf. Ze houdt een speciale pagina bij, waarop ze vertelt over de te gebruiken (thema)titels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn. Een voorbeeld zijn leeslessen bij het boek ‘Marie Curie – Van klein TOT GROOTS’. Je vindt hier welke leesvragen je kunt stellen, maar ook een idee om leerlingen zelf als jonge wetenschappers aan de slag te laten gaan. Ook houdt ze een Pinterestpagina bij, ideeën genoeg dus!

Kinderboekenweek en het Oude Egypte

Paulien Lammers grijpt het thema van de Kinderboekenweek aan om dieper in te gaan op het Oude Egypte. Op haar website staat een overzicht van boeken die je hierbij zou kunnen gebruiken. Want - zoals het CPNB schrijft - “Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!”

Website Jozua Douglas

Ben je op zoek naar een leuke opening van de Kinderboekweek voor in de klas? Bezoek dan eens de website van Jozua Douglas. Jozua Douglas maakt net als vorig jaar voor de Kinderboekenweek een openingsfilmpje voor in de klas, houd hierover zijn website in de gaten! Hiermee kun je de Kinderboekenweek officieel openen. Ook vind je op zijn website lestips bij het boek “Prutsers en pechvogels”, het boek dat hij schreef met Tosca Menten.