Onderwijs

Schrijver in de spotlight: Pieter Koolwijk

Schrijver in de spotlight: Pieter Koolwijk

Geschreven door Esther van der Linden

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is Pieter Koolwijk aan de beurt. Deze schrijver heeft al veel prachtige, fantasierijke boeken op zijn naam staan. Eigenlijk te veel om in deze blog op te noemen. Bijvoorbeeld Prutje, een prachtig verhaal over Hens en zijn verstandelijk beperkte broertje Walm. Ze lopen samen weg van huis, op zoek naar een betere wereld. En Baas van de wereld, één van de thematitels van de Kinderboekenweek 2021. Lees verder voor meer tips!

 • Bens boot

  Bens boot is een boek over Ben. En over Giel, zijn jongere broertje. Ben leeft niet meer, op een dag keek hij niet naar links (of naar rechts). Ben is begraven in de achtertuin en op zijn graf staat een houten zeilboot. Giel en zijn ouders vinden het fijn dat Ben nog zo dichtbij is. De buren vinden het niet zo leuk en doen er alles aan om het graf weg te krijgen.

  Een kort en mooi verhaal en prima geschikt om het in de klas te hebben over dood en rouwen. Heb het bijvoorbeeld eens over de vraag: mag je nog blij en gelukkig zijn als iemand is overleden? “Je mist je broer, daar mag je best verdrietig om zijn. Het betekent alleen niet dat je geen plezier mag hebben” (p. 30).

  Bens Boot, voorlezen vanaf 7 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

 • Gozert

  Eerder schreef ik op ons Instagramaccount al een lovende recensie over Gozert (lees hier de hele post). Natuurlijk mag dit boek in dit rijtje dan ook niet ontbreken. Het boek Gozert gaat over Ties. Ties heeft een probleem. Volgens zijn ouders dan. Zelf vindt hij het eigenlijk geen probleem. Hij beleeft namelijk de leukste en spannendste avonturen met zijn vriend Gozert. Alleen… Niemand ziet Gozert, behalve hijzelf. En Gozert en Ties komen nog weleens in de problemen…

  Gozert is een heel mooi boek om voor te lezen in de klas. (Of gewoon om stiekem zelf te lezen en het dan weg te leggen met een zucht en af en toe nog eens over na te denken.) Een mooi boek over anders zijn en dát is natuurlijk altijd een goed onderwerp om in de klas te bespreken.

  Gozert werd bekroond met een Zilveren Griffel door de griffeljury in de leeftijdscategorie 9 - 12 jaar. Gozert, vanaf 10 jaar.

 • Luna

  Het nieuwste boek van Pieter Koolwijk heet Luna en sluit aan op Gozert. Luna hoort stemmen die haar lastigvallen. Stemmen die niemand anders kan horen. Daarom zit ze in Huize Hoopvol en daar ontmoet ze Ties én Gozert. Maar dan haalt haar moeder haar daar weg en neemt haar mee naar het verlaten vakantiepark van haar vader. Daar is helemaal niets te beleven. Hoewel… Gozert is meegekomen. En het vakantiepark blijkt toch niet zo verlaten… 

  Een verhaal over zijn wie je bent, de relatie met je ouders én Dias de los Muertos. Luna, vanaf 10 jaar.

   

In de 7de aflevering van de podcast Leesbeesten en Luistervinken staat Pieter centraal. Bij deze podcast maakte Cubiss een lesbrief vol leuke en leerzame opdrachten voor in de klas. En klik hier om naar de catalogus te gaan en alle boeken van Pieter Koolwijk te bekijken.

Meer lezen

Lees meer: Schrijver in de spotlight: Pieter Koolwijk

Landelijke webinar ‘Samen sociaal online’

Landelijke webinar Samen sociaal online

In het kader van de Week van de Mediawijsheid (5 november t/m 12 november 2021) neemt Denise Bontje,  gespecialiseerd op het gebied van taal en mediaopvoeding, én samen met Manon Bontje beheerder van Mediasmarties.nl, ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je met je kind over media? Welke media kun je daarvoor gebruiken?

Samen sociaal online

De afgelopen tijd waren we meer aangewezen op online contact. Nu we steeds meer live kunnen doen, is het goed om de balans weer te herstellen. Maar hoe doe je dat? Hoe staat het ervoor met het mediagebruik van kinderen?

Dat betrokken zijn belangrijk is, weten we. Dat het leuk kan zijn om als gezin iets te doen, ook. Maar de tijd ontbreekt. En WAT doe je dan? Daarnaast zijn kinderen steeds meer alleen online bezig. Hoe weet je dat ze zich online net zo sociaal gedragen als offline?

Meld je aan

Kortom, heb je kinderen op de basisschool? Meld je dan aan voor dit webinar. Je ontvangt praktische tips om het gesprek aan te gaan over het gedrag online. Ook is er voldoende ruimte voor vragen. Laat je inspireren!

Het gratis webinar wordt gegeven tijdens de jaarlijkse Week van de Mediawijsheid, een initiatief van Netwerk Mediawijsheid.

 • Wat?

  Een webinar met praktische tips over het mediagebruik van kinderen op de basisschool

 • Voor wie?

  Ouders van kinderen tussen de 8 en 12 jaar

 • Wanneer?

  Dinsdag 9 november 2021 van 20:00 uur tot 21:00 uur

 • Locatie

  Online

 • Toegang

  Gratis

 • Aanmelden

Lees meer: Landelijke webinar ‘Samen sociaal online’

Zoek een boek met Bookflix (groep 5/6)

Zoek een boek met Bookflix (groep 5/6)

Bookflix is een interactieve PowerPoint waarmee leerlingen uit groep 5 en 6 op zoek gaan naar een nieuw boek. Geïnspireerd door het welbekende Netflix. De Bookflix bevat zeven genres en in totaal 49 titels. Voor ieder wat wils dus!

We hebben ook een Bookflix voor groep 7 en 8, die vind je hier: Vind een passend boek met Bookflix.

Waarom Bookflix?

 • Bookflix is niet alleen handig voor kinderen, ook ouders en leerkrachten kunnen er gebruik van maken in hun zoektocht naar een geschikt boek

 • Gebruik Bookflix in de (online)les en laat leerlingen aan de hand van de presentatie met elkaar in gesprek gaan over de boeken: ‘Welke spreekt jou aan en waarom?’ ‘Waarom wil je dit boek lezen, door de kaft, het tekstje of de boektrailer?’ ‘Waarom past dit boek in dit onderwerp?’ ‘Kan een boek ook bij meerdere onderwerpen passen?'

 • Bookflix kan leerlingen inspireren om zelf een boektrailer te maken. Enthousiast? Stuur jullie eigen boektrailer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan nemen wij deze op in de nieuwe versie van Bookflix!

Hoe werkt het?

Belangrijk voor je begint: schakel bij het openen van de presentie de inhoud in, geef de presentatie even de tijd om alles te laden en zet het geluid aan voor een optimale Bookflix ervaring.qq

 • Download de Bookflix-PowerPoint via deze link

 • Kies een onderwerp

 • Klik op een boekcover

 • Kijk, luister en lees over het boek

 • Reserveer het boek bij de bibliotheek

 • Lezen maar!

 • Bookflix Vierkant

 • Thuispagina

Wil je meteen aan de slag, download dan de PowerPoint en je kunt meteen beginnen! Wil je de handleiding en een overzicht van de titels? Vraag deze dan aan bij je leesconsulent of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Veel Bookflix-plezier!

Lees meer: Zoek een boek met Bookflix (groep 5/6)

Webshop - PO

Webshop de Bibliotheek op school - Rotterdam

Bestelt jouw school boeken in de webshop of maakt jouw school gebruik van SchoolWise? Op deze pagina vind je alle praktische informatie.

Tip! Zet de link naar de webshop op de website van school. Zo kunnen leerlingen makkelijk zelf bij de link en kunnen ze ook thuis (samen met hun ouders) lekker in de webshop rondneuzen.

 • Link naar de webshop

  De link: https://school.bibliotheek.rotterdam.nl/cgi-bin/bx.pl?vestnr=1201&var=dbos

  Vul in het gearceerde gedeelte de viercijferige code van jouw school in. Of neem via de bovenstaande link een kijkje in de testomgeving.

 • Handleiding boeken bestellen

  Klik hier voor de handleiding bestellen in de webshop. In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe leerlingen boeken in de webshop kunnen bestellen.

 • Template nieuwe leerlingen

  Voor het aanmelden van nieuwe leerlingen vul je deze template in. Daarna moet deze (door de AVG-contactpersoon van je school of instelling) worden geüpload in SchoolWise/de webshop.

 • Nieuwe wachtwoorden maken

  Je kan via het docentenmenu per groep/combigroep schoolWise-wachtwoorden aanmaken voor alle leerlingen en leerkrachten, die nog géén wachtwoord hebben. Volg de Instructie SchoolWise - Wachtwoorden leerlingen en leerkrachten om wachtwoorden aan te maken.

 • Contactformulier Warehouse

  Heb je een vraag over de levering van jouw boeken of is er iets mis gegaan met jouw levering? Gebruik dan het online contactformulier Warehouse.

 • Veelgestelde vragen

  Kijk hier voor veelgestelde vragen over de webcollectie en SchoolWise.

primaironderwijs

Lees meer: Webshop - PO

Zomer en vakantie... tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Zomer, vakantie... zomervakantie
Tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

Door Judith Pietersma specialist media

Het is zomer…

Tijd om vrij te zijn en vakantie te vieren… ver weg ergens in een buitenland of juist heel dicht bij op Balkonia.

Tijd om buiten naar buiten te gaan… naar het strand, met je voeten in het hete zand of de koele zee. Of verkoeling zoeken in een bos of on eentuin of park om de hoek.

Tijd om te doen waar je zin in hebt...  misschien kun je wel wat ideeën gebruiken? Ik heb er een paar voor jullie opgezocht.

Heb jij leuke ideeën of een gouden tip, stuur ze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie weet lees je ze in deze blog terug.

Fijne zomer!

Vervelen

Zo overleef je de schoolvakanties van Verity Davidson

Best fijn… niks doen… lekker voor je uit staren. Je gewoon een beetje vervelen. Mocht je daar niet goed tegen kunnen dan is dit je redding. een boek vol activiteiten voor binnen en buiten voor kinderen van 5 tot 16. Je kunt het boek kopen bij je plaatselijke boekhandel of gewoon lenen in de bieb. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of niet bij jou in de buurt aanwezig? Gewoon reserveren!

Vind je het wel fijn om heerlijk voor je uit te staren, zet dan eens een luisterboek op. Als je lid bent van de bieb kun je ze gratis lenen bij de online bibliotheek. Of stel een lijst samen met fijne muziek en droom lekker weg.


Sterrenkijken

Sterrenkijken van Gerard Janssen

Ben je op een plek met weinig lichtvervuiling, kijk dan eens, als het donker is, naar boven en verbaas je over de sterrenhemel. Ben je nieuwsgierig waar je naar kijkt, leen dan het boek Sterrenkijken van Gerard Janssen. In dit boek ontdek je van alles over de zon, de sterren en de maan, én over onze eigen aarde. Met handige sterrenkaarten, om zo je weg te vinden in de sterrenhemel. Sterrenkijken is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

Wat ook leuk is? Een app voor je tablet of telefoon downloaden. Er zijn in
de appstore verschillende apps te stervinden, maar de gratis app SkyView® heeft
een extraatje. Hij gebruikt de camera van de tablet of smartphone Als je naar de hemel kijkt krijg je ook de informatie van de app. . Zo zie je waar de Grote Beer is. Of het ruimtestation ISS.
Google Play of de App store.

Read more


Koken

Wereldeters - leesboek, kijkboek en kookboek in één door Marjolein de Vlaam

Maak een wereldreis in de keuken en kom op plekken waar je nog nooit geweest bent.  Lees de verhalen en ontdek dingen over landen. Maar met verhalen en weetjes alléén kom je er niet. Je moet ook het eten uit de landen proeven. Nasi goreng uit Indonesië, risotto uit Italië en couscous uit Marokko. In het receptenschrift staan 30 recepten met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn.  Het boek is voor kinderen van 4 -12 jaar en hun ouders. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren! Bij het boek horen naast het receptenschrift twee paspoorten en landenstickers. Wil je die zelf hebben, koop dan het boek bij je plaatselijke boekhandel.

24Volgend chef Hugo Kennis horen ook kinderen in de keuken! Op het televisiekanaal 24Kitchen neemt hij in elke aflevering een pupil mee op stap en geeft handige tips bij het koken van hun zelfbenoemde lievelingsgerechten. Van inkopen doen tot handige technieken en van heerlijke bereidingen tot spannende experimenten: in Smaakpupillen komt het allemaal voorbij!


Hutten bouwen

Huttenbouwen van Gerard Janssen

Een geheime plek in het bos, park of in je achtertuin. Een zelfgemaakt huis waar jij - en niemand anders - de baas bent. In het boek Huttenbouwen vind je alles het om je eigen perfecte hut te bouwen. Van een slaaptent en een tipi tot een boomhut en een A-frame. Met uitleg van sjorringen , knopen en over zagen en timmeren en het gereedschap dat je nodig hebt. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar. Huttenbouwen is een deel uit de serie Outdoor Kids, met nog meer leuke boeken. Kijk in de catalogus waar je het kunt lenen. Is het uitgeleend of  heeft de bieb bij jou in de buurt het boek niet? Gewoon reserveren!

waanzinnige boomhutEn als je eigen hut dan klaar is, lees dan alle delen van De waanzinnige boomhut...Op avontuur

Expeditie natuur van Sarah Devos

en je gek op buiten zijn of kom je moeilijk uit je stoel? In allebei de gevallen is Expeditie Natuur echt een boek voor jou! Een boek met 52 (nu ja 51, want eentje moet je zelf verzinnen) speurtochten om buiten zijn nog leuker te maken. Bijvoorbeeld; de Jakkiebakkietocht, noteer alle vieze dingen die je ziet op straat en daar niet horen of ga op Kriebeldiertjessafarie.Vind je niet alles  terug in de natuur? Geen probleem, zolang je maar even buiten bent geweest. Er zijn wel een paar dingen die je niet mag doen: zeuren, punten of cijfers geven en de natuur beschadigen. Zo blijft het voor iedereen leuk. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar. Het boek is gloednieuw en alleen te leen in de Centrale Bibliotheek. Gewoon reserveren dus. Kun je niet zo lang wachten, koop het boek dan bij je plaatselijke boekhandel.


In de bibliotheek

Vakantiepaspoort en Vakantielezen

Kijk eens in de agenda van de bibliotheek. In veel vestigingen wordt voorgelezen. Er is wekelijks iets te doen in Maakplaats010.

Heb je een vakantiepaspoort? Kom naar de bibliotheek bij jou in de buurt, los het letterraadsel op en verdien een stempel voor in je Jeugdvakantie Paspoort! Meer weten? Kijk op onze website.

Doe mee met Vakantielezen en reis mee door Rotterdam. Al lezend kom je langs de Erasmusbrug, de Markthal, Rotterdam The Hague Airport, Diergaarde Blijdorp en natuurlijk de Bibliotheek. Welke sportieve, griezelige en sprookjes avonturen maak jij allemaal mee? Meer weten? Kijk op onze website.


Nog zestig dingen om te doen

Als je alles hebt gedaan, of je wilt toch iets anders? Download en print dan de lijst met 60 (!) activiteiten voor jong en oud uit, samengesteld door Manon en Denise van Mediasmarties.

 


Wij wensen jullie een fijne vakantie vol sterren, hutten, recepten, avonturen en andere leuke dingen!

Meer lezen

Lees meer: Zomer en vakantie... tips om te lezen, kijken, luisteren en doen

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.