Onderwijs

De Bibliotheek op school en COVID-19

De Bibliotheek op school en COVID-19: wat nu?

Update: 21-04-2021

Het coronavirus vraagt om een andere aanpak voor de Bibliotheek op school. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te bieden in deze onzekerheid, hebben we een lijst met veelgestelde vragen samengesteld.

Klik hieronder op een vraag om het antwoord te kunnen lezen.

Contact bibliotheek en de school

 • Mag de leesconsulent op mijn school komen?

  Onze leesconsulenten komen tot nader order niet naar de scholen toe.

  Gezien de ernstige situatie waarin wij ons begeven, zeker in Rotterdam, nemen wij hierin nog altijd onze verantwoordelijkheid. Het niet bezoeken van scholen door onze leesconsulenten beperkt in ieder geval het aantal reisbewegingen, zoals door de overheid verzocht is. Daarnaast betekent deze maatregel dat er geen fysiek contact zal zijn tussen onze medewerkers en uw professionals en kinderen. Dit draagt voor alle betrokkenen bij aan het reduceren van de besmettingskans.

 • Hoe verloopt het contact met de leesconsulent?

  De leesconsulenten zijn uiteraard wel op afstand beschikbaar en staan in nauw contact met de leescoördinator(en). Zij zijn bereikbaar via de e-mailadressen en telefoonnummers die bij de leescoördinatoren aanwezig zijn. Je kunt bij hen terecht voor inhoudelijke vragen over het programma de Bibliotheek op School of het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver.
  Wanneer er algemene vragen zijn kun je terecht op het afdelingsnummer
  010-2816240 of een e-mail sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Is een voortgangsgesprek zinvol nu leesconsulenten niet naar scholen mogen?

  De bibliotheek en de leesconsulenten kunnen scholen op diverse manieren ondersteunen. Het is daarom zeer raadzaam het startgesprek of een voortgangsgesprek te voeren. In het gesprek bespreken we hoe en waarbij de leesconsulent de school kan ondersteunen. Een gesprek kan ook telefonisch of digitaal plaatsvinden. Bespreek de mogelijkheden met je leesconsulent.

 • Kunnen we bibliotheekabonnementen blijven aanvragen?

  Doordat de bibliotheek tot nader order gesloten is, kunnen op het moment geen plusabonnementen worden aangemaakt. Aanvragen voor plusabonnementen kunnen wel bij de leesconsulent worden ingeleverd, maar deze worden pas verwerkt nadat de bibliotheek weer open is.

  Vraag via de leescoördinator de leesconsulent om het digitale inschrijfformulier. Zodra de bibliotheek weer open is zorgt de leesconsulent ervoor dat de lidmaatschapspassen met een begeleidende brief (eventueel per post) op school worden bezorgd.

Collecties en boekenleveringen

 • Worden webcollecties en wisselcollecties wel geleverd?

  Ja, de webcollecties en wisselcollecties worden geleverd volgens de jaarplanning.

  De accountmanagers hebben de betreffende scholen een mail gestuurd om ze tijdig te informeren over de nieuwe data.
  Als er vragen zijn over de planning neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Kunnen kinderen boeken voor de webcollectie vanuit huis bestellen?

  Ja, leerlingen kunnen ook thuis boeken bestellen voor de webcollectie!

  Iedere school heeft hiervoor een unieke weblink ontvangen van onze accountmanagers. Leerlingen kunnen met deze link, hun gebruikersnaam en wachtwoord inloggen en vanuit huis boeken bestellen.

  De leerkracht kan via het docentenmenu > reserveringen per groep bijhouden welke leerlingen boeken hebben besteld.

  Als er vragen zijn over het bestellen van boeken neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 • Mogen we de bibliotheekboeken van dBos aan leerlingen mee naar huis geven?

  De bibliotheek wil graag dat kinderen thuis lezen en daarom vragen wij scholen de bibliotheekboeken mee te geven naar huis en de mogelijkheid te bieden dat leerlingen tijdens de lockdown hun boeken kunnen omruilen. Wij zullen in deze uitzonderlijke tijd coulant zijn bij eventuele beschadigingen of kwijtgeraakte boeken.

 • Doordat leerlingen de boeken thuis hebben liggen, kunnen wij niet alle boeken meegeven met de collectiewissel. Is dit een probleem?

  Nee, dit is geen probleem. Wel vragen wij om alles wat wel mogelijk is om mee te geven ook mee te geven. Leerlingen kunnen in dit geval gewoon nieuwe boeken bestellen.
  Let op, wanneer leerlingen 2x achter elkaar het maximum aantal boeken hebben besteld zonder in te leveren, dan kunnen ze de 3e keer niet bestellen.

 • Kunnen wij het webbestellen een keer overslaan en de huidige bestelling langer houden?

  Ja, dit is geen probleem.

Activiteiten en groepsbezoeken

 • Kunnen groepsbezoeken aan de bibliotheek wel doorgaan?

  Helaas hebben wij in de strijd tegen het COVID-19 virus wederom noodgedwongen onze deuren moeten sluiten. Tot nader order zijn alle vestigingen van de Bibliotheek Rotterdam gesloten. Groepsbezoeken kunnen tot die tijd dan ook geen doorgang vinden.

  Zodra de bibliotheekvestigingen weer open zijn, kunnen groepsbezoeken weer doorgang vinden. Bespreek de mogelijkheden hiertoe met je leesconsulent. Hij/zij weet wat de (on)mogelijkheden per vestiging zijn.

 • Welke andere activiteiten kunnen wel doorgaan en hoe dan?

  Diverse lessen en gesprekken zijn online te voeren via bijvoorbeeld Zoom of Teams. Overleg met de leesconsulent wat de mogelijkheden zijn.

Inspiratie, tips en advies

 • Wat kunnen wij in de klas aan ‘de Bibliotheek op school’ doen zo lang de leesconsulent niet op school mag komen?

  Door 15 minuten vrij lezen per dag, leert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar! Wij adviseren alle kinderen minimaal 15 minuten per dag vrij te laten lezen in de klas.

  Doe je al langer mee met de Bibliotheek op school en heb je de afgelopen jaren de kunst kunnen afkijken van onze leesconsulenten? Houd dan ook eens zelf een boekenkring of boekpromotie. Hier vind je 25 korte werkvormen voor de onderbouw en hier 25 korte werkvormen voor de bovenbouw.

  Heb je behoefte aan meer maatwerk? Neem dan contact op met de leesconsulent.

 • Waar vind ik informatie en inspiratie?

  Op de onderwijspagina op onze website vind je informatie en inspiratie. Deze content vullen wij regelmatig aan, de leesconsulenten seinen de leescoördinatoren hierover in. Daarnaast sturen wij regelmatig een nieuwsbrief om alle scholen van tips en adviezen te voorzien.

 • Welke online bronnen voor taal- en leesplezier zijn er?

  Klik hier voor een overzicht van handige websites. Wil je specifieke tips? Neem dan contact op met de leesconsulent.

Lees meer: De Bibliotheek op school en COVID-19

Woutertje Pieterse Prijs

Woutertje Pieterse Prijs

Ida van der Linden

Elk jaar worden er prijzen uitgereikt aan kinderboekenboekenschrijvers en –illustratoren. De bekendste zijn natuurlijk de griffels en penselen en de kinderjuryprijzen. Maar dan heb je ook altijd de Woutertje Pieterse Prijs. Wat is dat eigenlijk voor prijs en waar komt de naam vandaan? En welke boeken waren dit jaar genomineerd? In deze blog lees je daar meer over.

Wat is de Woutertje Pieterse Prijs?

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is dan ook om de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboeken te vergroten.

Woutertje Pieterse is een personage uit de Ideeën van Multatuli. Het verhaal van Woutertje Pieterse gaat over een dromerige Amsterdamse jongen met een levendige fantasie. Deze eigenschappen en zijn nieuwsgierigheid zorgen ervoor dat Wouter vaak botst met de mensen in zijn omgeving. De Woutertje Pieterse Prijs is dan ook niet een prijs voor boeken die zich keurig houden aan hoe het hoort maar die uitzonderlijk zijn wat betreft taal, inhoud en vormgeving.

Winnaar en genomineerden 2021

Hieronder vind je de winnaar en genomineerden van 2021. Bij al de genomineerde boeken, ook bij die van vorige jaren, zijn er lessuggesties te vinden op de website. In dit filmpje worden de genomineerde boeken even kort voorgesteld.

 • Hele verhalen voor een halve soldaat van Benny Lindelauf

  Winnaar dit jaar is dit bijzondere boek over zes broers in een verschrikkelijke oorlog. Net als in duizend-en-één-nacht helpen verhalen hen om te overleven. Met illustraties van Ludwig Volwerda.
  12+ lessuggesties

  Read more

 • De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp

  De vogels houden een vliegwedstrijd. Alsof er een reporter live verslag doet leef je mee met deze spannende wedstrijd. De tekeningen zijn van Sebastiaan van Doninck.
  4+ lessuggesties

  Read more

 • Alfabet van Charlotte Dematons

  Tekstloos prentenboek waar je eindeloos over kunt praten. Elke bladzijde laat op een prachtige tekening heel veel woorden zien die beginnen met elke letter uit het alfabet. Ook heel leuk voor in de middenbouw.
  4+ lessuggesties

  Read more

 • Wat is kunst? van Ted van Lieshout

  Met veel beelden wordt je meegenomen in de wereld van kunst in al zijn vormen. Een boek om te lezen, bekijken, over te filosoferen, verder onderzoek te doen en door geïnspireerd te raken.
  10+ lessuggesties

  Read more

 • Koningskind van Selma Noort

  Sprookjesachtig verhaal dat 3000 jaar geleden speelt, in de tijd van koning Salomo. Een bekend verhaal maar dan vanuit de ogen van Zissel, een 14 jarig meisje dat niet kan praten. Heftig maar prachtig.
  12+ lessuggesties

  Read more

 • De naam van mijn vader van Rindert Kromhout

  Laatste deel uit de trilogie over het leven van Klaus Mann, de zoon van de bekende Duitse schrijver Thomas Mann. In dit deel reist hij als journalist door Europa vlak na de Tweede Wereldoorlog.
  15+ lessuggesties

  Read more

Meer lezen

Lees meer: Woutertje Pieterse Prijs

Schrijver in de spotlight: Tom Fletcher

Schijver in de spotlight: Tom Fletcher

Geschreven door: Esther van der Linden-Wemmers

In deze blogpostreeks zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Deze keer is dat de Engelse schrijver Tom Fletcher. Fletcher is zanger van de band McFly, maar inmiddels is hij ook een hele populaire kinderboekenschrijver. Hij schreef diverse prentenboeken, maar ook boeken voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Wat maakt zijn boeken zo leuk? In elk boek gebeurt wel iets vreemds… Wat doen die groene bliksemflitsen? Hoe komt er nou weer een monster in je boek? En wat zijn Knerpers?  

 • De Braniebende

  Doe je met je klas mee aan de Kinderjury? Het boek ‘De Braniebende’ dingt mee naar de prijs, dus lees hem snel!

  In het plaatsje Bizar, waar Frenkie net naartoe is verhuisd, gebeuren vreemde dingen. Na een mysterieuze storm vol knalgroene bliksemflitsen blijken Frenkies klasgenoten ineens over bijzondere krachten te beschikken. Dat lijkt cool, maar Frenkie weet zeker dat er gevaar op de loer ligt.  

  De Braniebende - vanaf ca. 9 jaar.

  Read more

 • Er zit een monster in je boek

  Fletcher heeft onder andere drie prentenboeken geschreven. De eerste van de reeks is Er zit een monster in je boek. Je begrijpt het misschien al: er zit een monster in je boek en jij – de lezer – moet hem eruit krijgen! Maar hoe? Een ideaal boek om interactief voor te lezen en fijn over te praten: hebben de kinderen zelf ideeën om het monster uit het boek te krijgen?

  Na het monster komen er ook nog eens een draak en een alien langs! Er zit een draak in je boek en Er zit een alien in je boek. Alle drie voor kinderen vanaf 4 jaar.    

 • De Knerpers

  Op een ochtend ontdekt Lucy dat alle volwassenen zijn verdwenen. De kinderen maken een grote puinhoop van de stad. Lucy en haar vriend Kees zijn vastbesloten om de volwassenen terug te vinden. Maar ze hebben niet gerekend op de enge, stinkende Knerpers.

  De Knerpers - Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

 • De Kerstmisaurus

  Laatste tip: De Kerstmisaurus. Een prachtig boek over het hebben van een wens. Willem Tuffer (10) is gek op dino's. Hij zit in een rolstoel en wordt gepest door het nieuwe meisje in zijn klas. Willems grootste wens voor Kerstmis is een echte dino. Maar dat kan niet, toch? Niet helemaal de tijd van het jaar om een kerstboek te tippen, maar hij moest in dit overzicht toch even genoemd worden.

  De Kerstmisaurus - Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Meer lezen

Lees meer: Schrijver in de spotlight: Tom Fletcher

Week van de kinderfilosofie

Week van de Kinderfilosofie

Door Ida van der Linden

Dit jaar is er niet alleen een Maand van de filosofie maar ook een Week van de Kinderfilosofie. Deze week, van 9 t/m 17 april, heeft het thema natuur mee gekregen. Op de website vind je evenementen en materialen om te gaan filosoferen in de groep.

Kinderboeken vormen vaak een hele goede aanleiding om met kinderen te filosoferen. Wanneer je gebruik maakt van rijke teksten ontstaat een gesprek soms al vanzelf. Met een aantal goede vragen van de leerkracht gaan ook de kinderen verder nadenken die dat misschien niet uit zichzelf zullen doen. Lees verder voor tips en mooie filosofische boeken.

Als je op deze manier gaat praten over boeken sla je niet twee, maar tig vliegen in één klap: logisch denken, mondelinge vaardigheden, begrijpend luisteren, woordenschat, tolerantie, autonomie, kijk op de wereld, sfeer in je groep en niet te vergeten leesplezier!

Tips voor filosoferen met kinderen

 • In de inspiratieblogs van Fabien van der Ham op haar site Filosovaardig vind je veel praktische handvatten voor het filosoferen in de klas. Bijvoorbeeld hoe je filosofische thema’s ontdekt in de boeken die je voorleest. Ook heeft zij lesbrieven met het thema natuur.
 • De website Alles wat ik mooi kan vinden geeft een mooie selectie filosofische prentenboeken, ook voor oudere kinderen.
 • Zoek in de database van Filosoferen op school naar onderzoeksvragen en lessen.
 • Bij de site van jeugdbibliotheek vind je titels met het thema filosoferen.
 • Stine Jensen is een filosofe die speciaal voor kinderen schrijft.
 • Poëzie is vaak heel bruikbaar. Bij het boek Was de aarde vroeger plat van Bette Westera is bijvoorbeeld een uitgebreide lesbrief

Boekentips

 • De eik was hier van Bibi Dumon Tak

  Er is een speciaal voor deze week geschreven kinderboek te koop. Een verhaal over een 180 jaar oude eik die vroeger met allemaal andere bomen op een landgoed stond maar nu als enige overgeblevene in de middenberm van een snelweg staat. Op de site van Filosovaardig vind je mooie filosofische vragen bij dit boek.

  Read more

 • Het fortuin van Fausto van Oliver Jeffers

  Fausto gelooft dat alles in de wereld van hem is. Hij vertelt dat aan de bloem, de boom, het schaap en het meer. Het meer en ook de berg protesteren even maar buigen toch voor Fausto. Daarna gaat hij het aan de zee vertellen. Hoe zal die reageren op Fausto's hebzucht? Krachtig verhaal voor niet al te tere zieltjes (vanaf 6 jaar en zeker ook in de bovenbouw).

  Read more

 • De boom met het oor van Annet Schaap

  Een kleine jongen komt uit school, vol van een verhaal. Maar hij kan zijn verhaal nergens kwijt. Ook in het park is iedereen druk. Gelukkig is er de boom met het oor. Kunnen bomen luisteren? (vanaf 7 jaar).

  Read more

 • Toen de zee stil was van Annelies Beck

  De mensen in de stad worden wakker van de stilte. Ze verzamelen zich op het strand. Daar zien ze dat de zee stil is. Wat kunnen ze doen om de zee weer geluid te laten geven? Prentenboek voor wat oudere kinderen (vanaf 6 jaar).

  Read more

 • De beer die er niet was van Oren Lavie

  Een beer, ontstaan uit een kriebel, vindt in zijn zak een briefje waarop staat: ‘Ben jij mij?’ Hij gaat verder het bos in, op zoek naar het antwoord op deze vraag (vanaf 5 jaar).

  Read more

 • Die eland is van mij van Oliver Jeffers

  Als Wilfred een eland tegenkomt, besluit hij hem tot zijn huisdier te bombarderen. Maar de eland neemt Wilfreds gedragsregels niet erg serieus. Een belangrijk thema in het boek is ‘bezit’. Kun je alles in de wereld zomaar bezitten? Het boek kreeg een leespluim en er werden activiteiten bij bedacht die een startpunt kunnen zijn voor het filosoferen (vanaf 4 jaar).

  Read more

Meer lezen

Lees meer: Week van de kinderfilosofie

Nationale Buitenleesdag

13 april 2021: Nationale Buitenle(e)sdag!

Door Amanda Ouwens, specialist leesconsulent

Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Daarom roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens de Nationale Buitenlesdag op 13 april 2021. Op de website van de Nationale Buitenlesdag vind je lesinspiratie voor zowel de basisschool als het voortgezet onderwijs.

Buitenles én buiten lezen is gezond! Doe jij ook mee?

Drie grote voordelen

Ervaring leert dat onderwijs buiten de klas veel oplevert. De betrokkenheid is groot en de opbrengsten zijn verrassend. Leerlingen zijn in de midden-  en bovenbouw voornamelijk gewend dat zij zittend aan een tafel leren, terwijl het lichaam hier niet naar vraagt; leerlingen hebben grote behoefte aan sensorische indrukken. Buitenspel is bij uitstek een voorbeeld van een verrijkte omgeving. Leren in een realistische context en rijke leeromgeving is zinvol en motiverend. De leerlingen zijn dan spelenderwijs aan het ontdekken en aan het leren door te doen. De leerlingen leren dan, soms onbewust, veel.

De echte wereld is best ingewikkeld en anders dan de wereld van het internet of een boek. Geschiedenis is er niet of nauwelijks meer zichtbaar en hoe kom je in vredesnaam aan insecten als deze zich massaal verstoppen? Het naar buiten gaan op zich is niet een doel, maar het wordt anders als je het inzet als middel om je doel(en) te halen. Uit ervaring blijkt dat er drie grote voordelen zijn voor les geven in die ‘echte wereld’:

 • In het klaslokaal praat je over de wereld, buiten gids je leerlingen door de wereld. Leren hoe het leven buiten de klas werkt, ‘levend leren’;

 • De echte wereld roept vragen op. Vragen en onderzoek ontstaan door verwondering;

 • Zonder de muren van het klaslokaal is de leercontext dynamisch en onvoorspelbaar. Het is nodig om leerlingen te leren hiermee om te gaan. Omgaan met onverwachte situaties en creativiteit gebruiken is belangrijk.

Meer informatie over het belang van buitenles vind je hier.

Buitenle(e)sdag!

Op de Nationale Buitenlesdag mag lezen natuurlijk niet ontbreken! Gewoon omdat het heel leuk is om te lezen! Maar ook omdat wie vaak leest, steeds vaardiger wordt in lezen en als gevolg daarvan nog vaker gaat lezen. Daarom zet Bibliotheek Rotterdam zich in voor de Nationale Buitenle(e)sdag! Hieronder vind je een aantal activiteiten om in te zetten op deze dag.

 • Laat de leerlingen buiten vrij lezen;

 • Laat de leerlingen buiten samen lezen;

 • Lees buiten zelf een verhaal voor;

 • Laat de leerlingen bewegen aan de hand van een sport- en spelletjes boek;

 • Laat de leerlingen buiten levend leren, door ze te laten lezen over wat ze om hen heen zien.

 • Kies één van de 25 korte werkvormen voor de boekenkring voor de onderbouw of de bovenbouw en voer deze buiten uit;

 • Kies een leesbingo waarin geen boekentips, maar verschillende leeshoudingen staan. Er zijn vele varianten te vinden op internet of maak er zelf een;

 • Maak een wandeling met de leerlingen na het lezen en laat ze met elkaar over boeken praten;

 • Buitenbiebs op avontuur met boeken is een kant-en-klaar programma dat kinderen naar buiten en op avontuur stuurt met opdrachten bij leuke boeken. Bekijk de lesbrief, de voorbeeldversie en de lege versie voor eigen gebruik;

Wil je nog meer inspiratie op doen? Kijk dan eens in de volgende boeken:

Boekentips:

Naast de boeken die de leerlingen zelf hebben, kun je ook met andere boek(soort)en aan de slag. In iedere boeksoort (kijk- en zoekboeken, prentenboeken, voorleesboeken, eerste leesboekjes, jeugdromans, informatieve boeken, strips en rijmpjes, versjes en gedichten) vind je diverse boeken binnen de thema’s buiten spelen, lente, voorjaar, groeien en bloeien, het weer etc.

Kies bijvoorbeeld voor een van de onderstaande boeken:

Meer lezen

Lees meer: Nationale Buitenleesdag

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.