Onderwijs

Zomerlezen

Zomerlezen!

Door Nathalie Derickx

De zomervakantie staat bijna voor de deur. Een periode om te genieten, leuke dingen te doen en lekker op reis te gaan met/of in de prachtigste verhalen. Dit laatste is alleen niet voor iedereen vanzelfsprekend. Beginnende lezers en kinderen die lezen lastig vinden moeten oppassen voor een zomerdip. Zomerdip?!

Als kinderen tijdens de zomervakantie niet of weinig lezen vallen zij 1 tot 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. En als school na de vakantie weer begint levert dit problemen op. Dan wordt gestart op het niveau waar men vóór de vakantie geëindigd is. Of zoals kinderboekenambassadeur Manon Sikkels zegt: “Je kunt zwemmen met je A diploma, maar als je daarna in een wilde rivier valt blijkt zwemmen moeilijker dan je dacht. Dat geldt ook voor lezen. De kinderen hebben in groep 3 en 4 leren lezen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in de zomervakantie niet blijven lezen het na de vakantie weer bijna vergeten zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je blijft lezen!”

Variëteit in boeken

Wat kunnen ouders eraan doen om zo’n zomerdip te voorkomen?  Zorg allereerst voor mooie, gevarieerde boeken. Zoek ze samen met je kind(eren) uit. Denk naast verhalende boeken, ook aan:

Lees ook lekker samen, hardop om de beurt een zin of bladzijde. Stel vragen over wat er is gelezen. Iedere dag minimaal 15 minuten lezen heeft al een groot effect. Vergeet vooral niet om zelf het goede voorbeeld te geven. Zien lezen is doen lezen!

Lezen stimuleren met activiteiten

Het is leuk én effectief om middels een activiteit het lezen te stimuleren. Denk hierbij aan een leesbingo, de boekenleggers van Heutink of kinderen zelf een recensie laten schrijven over het gelezen boek.

En komen ze in de zomervakantie naar de bibliotheek om een paar leuke boeken uit te kiezen? Dan kunnen ze de Vakantie Doe Krant meenemen. Deze krant zit vol leuke leestips, rebussen, raadsels, recepten én… twee stempels voor in het JeugdVakantiePaspoort!

Daarnaast biedt Bibliotheek Rotterdam in de zomervakantie het programma Vakantielezen aan voor de groepen 1 tot en met 8 met leestips binnen verschillende thema's en aansluitende doe-opdrachten voor thuis. Iedere week kunnen de kinderen met een boek op reis naar een andere plek in Rotterdam, stempels verzamelen en zelfs een prijs te winnen! Al lezend komen we langs de Euromast, Plaswijckpark, de bibliotheek, het voetbalstadion van Excelsior, het Kralingse Bos en de Rotterdamse haven!

Leestips

Inmiddels zin gekregen in de vakantie en zomerlezen? Lastig om te kiezen?

Wil je zeker zijn dat het boek niet te moeilijk is? Doe de vijfvingertest!

VakantieBieb

En om het nóg leuker te maken, op 1 juli opent de VakantieBieb! Deze app biedt tot 1 september tientallen e-books én luisterboeken voor jong en oud, voor zowel leden als niet-leden. Voor lezers tot en met 18 jaar is er een winactie, zij maken kans op een Beats Solo Pro-koptelefoon!

Fijne vakantie!

Meer lezen

Lees meer: Zomerlezen

Weet jij wat sestertiën betekent?

Weet jij wat sestertiën betekent?

Door Esther van der Linden-Wemmers

‘De keizer heeft mijn sestertiën geconfisqueerd om de legionairs te betalen!’; ‘Als hij veel later bij de maan komt, remt hij automatisch af om in de parkeerbaan te komen.’; ‘Mijn snavel spuugt zwavelvlammen! Er komt stoom en vulkaangruis uit mijn oren!’ en ‘Al mijn matadors zijn in staking!’. Als jij deze zinnen leest, denk jij dan dat jouw leerlingen weten wat al deze woorden betekenen? Ik zal eerlijk zijn, ik moest ‘sestertiën’ toch ook echt even opzoeken hoor…

Goed voor de woordenschat

Als kinderen deze zinnen lezen, wordt hun woordenschat ontzettend vergroot, want je kan de woorden opzoeken of misschien blijkt uit de plaatjes wel wat de woorden betekenen. Wie weet wat een matador is en wat kan hij of zij daarover vertellen? Wat zijn zwavelvlammen? En waar heeft een parkeerbaan mee te maken? Bovenstaande zinnen kwam ik allemaal tegen in een kinderboek. Nou ja, een kinderboek… de Donald Duck om precies te zijn! Want wie zegt dat strips lezen niet goed is?

Natuurlijk willen we graag dat kinderen langere stukken tekst gaan lezen, om het diepe lezen te oefenen. Maar een strip ter afwisseling is een heel goed idee. Ook voor de algemene kennis en het duiden van verhaalstructuren zijn strips ideaal. Naast de Donald Duck zijn er natuurlijk nog veel meer leuke strips om te lezen. Hieronder vind je een aantal tips.

Striptips

 • Dog Man

  Eigenlijk moet ik jullie deze tip niet geven, want Dog Man is al veel te populair en daardoor bijna altijd uitgeleend. Maar wil je nog een titel aanschaffen voor in de schoolbieb? Zet dan vooral Dog Man op je lijstje! Dog Man is de schrik van alle criminelen, half hond en half mens. Dog Man is van de hand van Dav Pilkey, schrijver van de boeken over Kapitein Onderbroek. Dit boek is heel laagdrempelig en prijs je makkelijk aan door dit filmpje in de klas te laten zien.

  Read more

 • Stripboeken van Zwijsen

  Uitgeverij Zwijsen heeft een heleboel stripboeken in het assortiment. Een voorbeeld is Calamity Jane. Dit stripboek bevat verhalen over Calamity Jane, die in het Wilde Westen van Amerika liever op avontuur gaat dan in de klas zit. Of lees het stripboek Wij zijn de Weerwolfwezen, een stripboek van Paul van Loon met strips over de Weerwolfwezen op AVI-niveau E4.

  Read more

 • Binnenstebuiten

  Wil je met je klas in gesprek over emoties? Gebruik als introductie dan het stripboek Binnenstebuiten (naar de gelijknamige Pixarfilm). Riley is een elfjarig meisje dat wordt aangestuurd door vijf Emoties: Plezier, Angst, Afkeer, Woede en Verdriet. Ze is heel gelukkig totdat ze gaat verhuizen. Vanuit het hoofdkwartier in Riley's brein weet Plezier wat ze moet doen om alles soepel te laten verlopen. Er kan niets mis gaan. Toch?

  Read more

 • Suske en Wiske Junior

  Bijna iedereen kent Suske en Wiske, maar ken jij ‘Suske en Wiske Junior’ al? Verhalen van Suske en Wiske voor de jongere kinderen, maar wel ook in stripvorm! Deze bundel bevat stripverhalen met verschillende leesniveaus (AVI-E3 t/m AVI-E5).

  Read more

 • Het Achterhuis

  Het indrukwekkende boek ‘het Achterhuis’ is nu ook te lezen als graphic novel, om het verhaal van Anne toegankelijker te maken voor jongeren die moeite hebben met lezen. Een bijzonder boek op een bijzondere manier uitgegeven.

  Read more

 • Poptropica

  Boyan, Jordy en Mya maken een tochtje met een luchtballon. Dit gaat alleen niet helemaal zoals gepland. Een storm gooit roet in het eten. Waar komen Boyan, Jordy en Mya terecht? En belangrijker nog: hoe komen ze weer thuis? Poptropica deel één heet ‘Het geheim van de landkaart’, lees ook deel twee ‘Expeditie verdwaald’ en deel drie ‘Het geheime genootschap’!

Meer lezen

Lees meer: Weet jij wat sestertiën betekent?

Boeken lezen #BlackLivesMatter

#BlackLivesMatter
een boekenlijst voor kinderen en jongeren

Door Judith Pietersma, specialist media & onderwijs

Door het overlijden van George Floyd staat het onderwerp racisme in het brandpunt van de belangstelling. Voor leerkrachten PO en docenten VO die met het onderwerp aan de slag willen, hebben we een lijst gemaakt met boeken over diversiteit en racisme. De boeken kun je lenen in de bibliotheek of kopen bij de plaatselijke boekhandel. Voor de beschrijving van de boeken gebruiken we de beschrijvingen uit de bibliotheekcatalogus. De boeken staan op volgorde van leeftijd. Mis je boeken? Stuur de titel en schrijver naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij vullen het overzicht aan.

Tot 9 jaar

Heb jij misschien Olifant gezien?
Auteur David Barrow Een jongetje en zijn olifant spelen samen verstoppertje. Olifant vertelt dat hij er heel goed in is. Het jongetje kan Olifant inderdaad nergens vinden, want hij heeft zich verstopt achter de televisie, onder de lampenkap en op meer lastige plekken. Prentenboek met grappige kleurenillustraties.
Vanaf ca. 4 jaar.
Prentenboeken AK

Prinses Arabella gaat naar school
Auteur Mylo Freeman
Prinsesje Arabella gaat voor het eerst naar school. Ze leert niet alleen allerlei prinsessendingen, maar ook rekenen. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties.
Vanaf ca. 4 jaar.
Prentenboeken AK

Jij tussen vele anderen
Auteur Siska Goeminne
Er zijn lieve, norse, grappige en enge mensen. Maar er is er geen één zoals jij! Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en poëtische tekst over verschillen en overeenkomsten van mensen.
Vanaf ca. 5 jaar.
Prentenboeken AK

Iedereen telt
Auteur Kristin Roskifte
Er zijn op de wereld heel veel mensen, en ieder mens heeft een eigen verhaal. Zie je de 22 mensen in het flatgebouw? Twee van hen hebben iets gedaan wat niet mag en een ander is al acht jaar niet buiten geweest. Groot formaat prentenboek met eenvoudige tekeningen vol kleurrijke, diverse mensen en telelement.
Vanaf ca. 6 jaar.
Leesboeken tot 9 jaar A

tot 9 jaar


Leesboeken 9 tot 15 jaar

Tori
Auteur Brian Elstak
De reuzenschildpad Jean-Michel is een echte verhalenverteller. Als uit de eieren die hij op het strand vindt drie mensenkinderen kruipen, voedt hij hen op als hun vader. Cel, Bones en Zi ondernemen een gevaarlijke tocht om Jean-Michels verhalen veilig te stellen. Gelukkig hebben ze magische hulpmiddelen.
Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Leesboeken 9 tot 15 jaar B

Planeet Omar
Auteur Zanib Mian
Omar (ik-persoon) is net verhuisd en gaat naar een nieuwe school. Daar wordt hij gepest omdat hij moslim is. Maar als hij tijdens een schooluitje samen met pestkop Daniël verdwaalt in Londen, leren ze elkaar beter kennen. Met veel grappige stripachtige zwart-wittekeningen.
Vanaf ca. 9 jaar.
Makkelijk lezen B

Hoe mooi wit ik ben
Auteur Dolf Verroen
Maria (ik-figuur) krijgt op haar twaalfde verjaardag een jonge slaaf cadeau. Zij kan met hem doen en laten wat ze wil.
Vanaf ca. 10 jaar.
Leesboeken 9 tot 15 jaar B

Pirouette in Paramaribo
Auteur Humberto Tan
Gerda (11) woont in Paramaribo en heeft een grote droom: ze wil ballerina worden. Ze verhuist naar Nederland om naar de zware dansopleiding in Den Haag te gaan. Ze moet heel veel oefenen en ze mist haar famillie. Zal haar droom uitkomen?
Vanaf ca. 9 jaar.
Leesboeken 9 tot 15 jaar B

Marijn bij de Lorredraaiers
Auteur Miep Diekmann
Marijn is scheepsarts op een slavenschip. De onmenselijke toestanden daar dwingen hem, geheel tegen de gewoonte van zijn tijd (17e eeuw) in, volgens zijn gevoelens te handelen.
Klassiek kinderboek.
Leesboeken 9 tot 15 jaar B

Race
Auteur Maren Stoffels
River en Ties zijn beste vrienden. Maar deze zomer staat alles op zijn kop door de komst van Ravi. Overleeft hun vriendschap jaloezie, haat en gemene streken?
Vanaf ca. 10 jaar.
Leesboeken 9 tot 15 jaar B

Het mysterieuze horloge van Walker en Dawn
Auteur Davide Morosinotto
In 1904 bestellen vier vrienden uit het zuiden van de VS uit een catalogus een revolver. In plaats van de revolver krijgen ze een oud kapot horloge toegestuurd. Als blijkt dat er een prijs uitgeloofd is voor dit horloge, besluiten ze naar Chicago te gaan om die op te halen. Zo begint een spannende reis.
Vanaf ca. 12 jaar.
Leesboeken 9 tot 15 jaar C

vanaf 9


Jeugdstudie vanaf 9 jaar

Discriminatie
Auteur Petra Cremers Informatie-series Informatie ;
reeks 16, nr. 365

De reis van Syntax Bosselman
Auteur Arend van Dam
Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen.
Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Jeugdstudie vanaf 9 jaar J

info


Young Adult

Niet te stoppen
Auteur Angie Thomas
Net als Bri (16, ik-figuur) lijkt door te breken als rapper, verliest haar moeder haar baan en dreigen ze uit hun huis te worden gezet.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

The Hate U Give
Auteur Angie Thomas
Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Echte Amerikaanse jongens
Auteur Jason Reynolds
Als Rashad ten onrechte voor winkeldiefstal wordt opgepakt en mishandeld door een politieagent, belandt hij in het ziekenhuis. Is dat gebeurd omdat Rashad zwart is? En moet Quinn, die zelf wit is, actie ondernemen omdat hij gezien heeft wat er gebeurde, ook al kent hij de agent goed?
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Wat zou Martin doen?
Auteur Nic Stone
Justyce is een van de acht zwarte studenten op een prestigieuze witte school. Justyce’ kijk op de maatschappij verandert als zijn beste vriend zonder aanleiding wordt doodgeschoten. Hij begint een dagboek, gericht aan zijn held Martin Luther King. Vanaf ca. 15 jaar. Young Adult D

Stukjes van mezelf
Auteur Renée Watson
De Afro-Amerikaanse Jade (16, ik-figuur) woont in een arme zwarte buurt, maar gaat dankzij een studiebeurs naar een dure witte privéschool. Daar loopt ze tegen racistische vooroordelen aan. Zal het haar lukken om haar eigen plek te vinden en zichzelf te zijn?
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Wraak
Auteur Mats Wahl
Een extreem-rechtse politica wordt neergestoken. De logische verdachte is een 14-jarig meisje wiens vader door de politica is gedood. Maar is zij wel de dader? Young Adult D

Izzy + Tristan
Auteur Shannon Dunlap
Izzy (16) verhuist met haar familie van Manhattan naar Brooklyn, als eerste blanke familie. Daar wordt ze al snel verliefd op Tristan, die geld verdient met schaakwedstrijden voor zijn neef Marcus. Maar hun liefde komt onder druk te staan door een gewelddadige ruzie tussen Marcus en Izzy’s broer Hull.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Een bijna eindeloze afstand
Auteur Tahereh Mafi
Shirin (16) wordt op haar nieuwe school gezien als buitenstaander, omdat ze de enige is die een hoofddoekje draagt. Afgezien van haar broer is Ocean de enige die oprecht interesse in haar toont.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

Kwakoe
Auteur Bart Römer
De zwarte slaaf Thomas was in zijn kinderjaren bevriend met de zoon van de plantage-eigenaar. Maar daar komt verandering in als Jacob en Thomas verliefd worden op hetzelfde meisje. Dat heeft heel grote gevolgen.
Vanaf ca. 15 jaar.
Young Adult D

YA


Interessante websites

Lees meer: Boeken lezen #BlackLivesMatter

Ik kan met jou lezen en schrijven

Ik kan met jou lezen en schrijven

Door Ida van der Linden

Op zolder bij mijn moeder kwam ik een hele doos met schriftjes tegen met vakantieverslagen. Elke dag had één van de kinderen of ouders de beurt om te beschrijven en tekenen wat we gedaan hadden die dag. Ontzettend leuk om te lezen want ieder schrijft op zijn/ haar eigen wijze en met specifieke aandachtspunten. De ene broer over de hutten die hij bouwde, de andere over de vogels die hij had gezien. Op spel- en taalfouten werd niet gelet. Als jongste stond ik te trappelen om mee te doen zodra ik kon schrijven. Nu denk ik: wat goed voor onze taalontwikkeling!

Schrijven en taalplezier

Je denkt misschien: wat hebben schrijven en leesplezier met elkaar te maken? Uit onderzoek blijkt dat beiden elkaar enorm kunnen versterken. Je leest daar alles over in de folder van Kwestie van lezen. Laat kinderen in hun leesboek eens zoeken naar voorbeelden van beschrijvingen van personages, opbouw van spanning, cliffhangers, dialogen, figuurlijk taalgebruik et cetera. Vervolgens gaan ze zelf deze technieken uitproberen.

Veel kinderen worden geremd in het schrijven omdat ze bang zijn dat ze het niet kunnen of fouten zullen maken. Begin dus met heel gerichte, simpele schrijfopdrachten zonder op spelling en grammatica te letten. Bruikbare opdrachten vind je bijvoorbeeld op de site van De Schoolschrijver, Fabian van der Ham of iedereenkanlerenschrijven.nl.

Door zelf te schrijven gaan kinderen ook op een andere manier lezen. Ze ontdekken het vakmanschap van de schrijver en gaan die meer waarderen. Lezen en schrijven zijn dus een uitstekende combinatie!

Twee boekentips

 • 'Grappenmakers' van Nellerike de Voogd en Thirza Kok

  Een heel leuk boek voor iedereen die grappenmaker wil worden. Bekende Nederlandse cabaretiers helpen je hierbij met verhalen, tips en links naar YouTube-filmpjes. De opdrachten en challenges in dit boek zijn vaak heel goed te gebruiken als schrijfopdracht. Je zult meer lol hebben dan ooit tijdens de taalles!

  Read more

 • 'Hoe schrijf ik zelf een waanzinnig boek?' van Andy Griffiths en Terry Denton

  De boeken uit de serie De waanzinnige boomhut zijn razend populair. De schrijvers hebben erg veel fantasie en laten dat in tekst en tekeningen overvloedig zien. Dit boek van hun hand gaat over schrijven. Over hoe zij ooit begonnen zijn en hoe zij op ideeën komen voor hun verhalen. Tussendoor staan veel simpele opdrachtjes waar kinderen zelf mee aan de slag kunnen. Fans van de boomhut krijgen vast veel inspiratie om hun eigen waanzinnige verhalen en tekeningetjes te schrijven en tekenen.

  Read more

Meer lezen

Lees meer: Ik kan met jou lezen en schrijven

Een boek is meer dan een goed verhaal

Een boek is meer dan een goed verhaal

Geschreven door Nathalie Derickx

Dat lezen goed voor je woordenschat, tekstbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling is, dat weten we inmiddels allemaal wel. Het belang van lezen blijkt ook uit het advies van SLO om, als het gaat om taal en lezen, voorrang te geven aan lezen en leesbevordering nu scholen na maandenlang thuisonderwijs inmiddels weer geopend zijn. Zij werken nu hard om eerder gestelde doelen te behalen en eventuele achterstanden weg te werken.

Maar naast dat lezen zo ontzettend goed voor je is, is het vooral ontzettend leuk! In tijden van thuisisolatie en met een zomervakantie waarin we misschien niet op vakantie kunnen, mogen of durven is het heerlijk om middels een goed verhaal te reizen naar oorden waarvan je het bestaan misschien niet eens had durven dromen!

Praten over boeken in de klas

Vergeet ook niet om al die prachtige, grappige, spannende gelezen verhalen met elkaar te delen! Praat met elkaar over hetgeen je gelezen hebt, want ook dat is ontzettend leuk én belangrijk! Praten over boeken vergroot de leesmotivatie, verbetert de taalontwikkeling en de literaire competentie. Leerlingen leren door elkaars verhalen andere boeken kennen, leren hun gedachten onder woorden brengen, te ordenen en naar elkaar te luisteren. Daarnaast ontwikkelen ze ook hun leesvoorkeuren. Of zoals de bekende Britse schrijver en leesbevorderaar Aidan Chambers zegt: “lezen leert je denken”. Het vragenspel-van-Chambers is een mooie manier om met de klas in gesprek te gaan over een gelezen boek.

In Maar-als-je-erover-nadenkt … doet Gertrud Cornelissen verslag van haar promotieonderzoek naar het effect van boekgesprekken op de ontwikkeling van literaire competentie. Ze schreef een handleiding over het voeren van literaire gesprekken. Hierbij wordt, net als bij het vragenspel van Chambers, ervan uitgegaan dat de gehele klas hetzelfde boek leest. Maar hoe kom je nu aan zoveel boeken voor de gehele klas? Het gebruik van e-books is een mogelijkheid, maar ook het meedoen aan het jaarlijkse programma Nederland Leest Junior waarbij je naast 32 dezelfde boeken (dit jaar is dat Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels) ook een lespakket ontvangt.

Boeken om over door te praten:

Naast al lezende te genieten van een verhaal en over het gelezen boek te praten, bieden boeken ook een hele mooie mogelijkheid om met kinderen te praten over allerlei onderwerpen. Een boek kan een ingang bieden, drempel verlagend werken als je over moeilijke onderwerpen, wellicht taboes wilt praten of onderwerpen wilt verduidelijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • DoodGewoon van Bette Westera

  Vroeg of laat krijgt iedereen met de dood te maken. Ruim vijftig, ook luchtige, gedichten over gemis en afscheid nemen, het bestaan van de hemel en zelf uit het leven stappen. Met kunstzinnige kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.

  Read more

 • Uit elkaar van Bette Westera

  Liefde is niet altijd te begrijpen. Zo gaat soms de liefde na een poosje over en besluiten ouders uit elkaar te gaan. Bijna 45 gedichten over echtscheiding en de gevolgen die dit kan hebben, zowel negatief als positief. Met veel grappige kleurrijke illustraties en op Japanse wijze gevouwen bladzijden. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

  Read more

 • Code Kattenkruid van Jacques Vriens

  Over de band tussen een jongen en zijn terminaal zieke opa die uiteindelijk voor euthanasie kiest.

  De opa van Stijn (13, ik-figuur) is ernstig ziek en kiest voor euthanasie. Maar voor het onvermijdelijke afscheid maken ze samen een driedaagse fietstocht, waarin ze geheimen met elkaar delen en veel lol hebben. Vanaf ca. 10 jaar.

  Read more

 • Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom) van Tineke Honingh

  Vertelt over de bijzondere vriendschap tussen de spastische Bo en Tom én over zelfvertrouwen!

  Het spastische meisje Bo (12) verhuist vanuit de stad naar een klein dorp. Tijdens de eerste dag op haar nieuwe school ontfermt de boerenjongen Tom zich over Bo. Maar Tom houdt iets voor haar achter, en Bo ook voor hem. Vanaf ca. 10 jaar.

  Read more

 • Het lammetje dat een varken is van Pim Lammers & Milja Praagman

  Over gender en identiteit. Een prachtig boek om een thema als diversiteit te bespreken.

  Alle schapen grazen altijd in de schapenwei. Maar één schaapje wil alleen maar door de modder rollen, zoals de varkens. De boer vertrouwt het niet en brengt het schaapje naar de dokter. Die ontdekt iets heel bijzonders. Prentenboek met vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

   

  Read more

LEF-kisten

Laatstgenoemde titel is een prachtig boek om een thema als diversiteit te bespreken. Ook de LEF-kisten die Bibliotheek Rotterdam in samenwerking met Schiedams LEF en RADAR aanbiedt zijn hiervoor een mooi middel. De LEF-kist bestaat uit een lespakket, leesboeken en prentenboeken, is bedoeld voor groep 1 t/m 8 en is door Rotterdamse scholen kosteloos aan te vragen.

Veel leesplezier!

Lees meer: Een boek is meer dan een goed verhaal

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.