Onderwijs

Filosoferen met kinderboeken

Filosoferen met kinderboeken

Door Ida van der Linden

Het is een tijd van afgelasten, omvormen en uitstellen. Zo ook de Maand van de filosofie die altijd in april plaatsvindt, maar nu in juni. Veel evenementen zullen er niet georganiseerd worden helaas. Wel is vanaf 26 mei het speciaal voor de Maand van de filosofie geschreven kinderboek te koop: Patrick van Annelies Verbeke.

Kinderboeken vormen vaak een hele goede aanleiding om met kinderen te filosoferen. Wanneer je gebruik maakt van rijke teksten ontstaat een gesprek soms al vanzelf. Met een aantal goede vragen van de leerkracht gaan ook de kinderen verder nadenken die dat misschien niet uit zichzelf zullen doen. In de inspiratieblogs van Fabien van der Ham op haar site Filosovaardig vind je veel praktische handvatten voor het filosoferen in de klas. Bijvoorbeeld hoe je filosofische thema’s ontdekt in de boeken die je voorleest.

Tips voor filosoferen met kinderen

Twee boekentips

 • Waren mensen vroeger apen? Kan de tijd echt vliegen? Dit soort vragen van kinderen, die niet eenvoudig te beantwoorden zijn, komen aan bod in 36 gedichten of versjes. Met fantasierijke kleurenillustraties. Vanaf circa 7 t/m 12 jaar.

  Read more

 • Wat maakt gelukkig? Zijn dieren gelukkig? Via dit soort vragen, uitleg en voorbeelden kun je zelf nadenken over alles wat met geluk te maken heeft. Met kleurenillustraties. Vanaf circa 8 t/m 12 jaar.

  Read more

Als je op deze manier gaat praten over boeken sla je niet twee, maar tig vliegen in één klap: logisch denken, mondelinge vaardigheden, begrijpend luisteren, woordenschat, tolerantie, autonomie, sfeer in je groep en niet te vergeten leesplezier!

Meer lezen

Lees meer: Filosoferen met kinderboeken

Karaokelezen

Karaokelezen voor moeilijke lezers

Door Nathalie Derickx

Heb je al wel eens van karaokelezen gehoord? Karaokelezen is luisteren én lezen tegelijkertijd! Ideaal voor kinderen die lezen lastig vinden, bijvoorbeeld door dyslexie. Je leest het boek op je smartphone, tablet of computer en tegelijkertijd wordt het boek voorgelezen. Ondertussen geeft een balkje aan waar je precies bent met lezen, net zoals bij karaoke dus. In tegenstelling tot karaoke, kan je bij karaokelezen zelf het tempo aanpassen, zodat het voor iedereen goed te volgen is!

Waar kun je karaokelezen?

 • Yoleo

  Yoleo is een website waarbij lezen en gamen worden gecombineerd. Door te lezen verdienen kinderen leespunten die ze kunnen gebruiken om een virtuele kamer in te richten. Het aanbod is ruim en blijft groeien, dus leerlingen zijn nooit uitgelezen! Bekijk hier alle boeken die in de boekenkast van Yoleo zijn terug te vinden.

  Yoleo is voor leden van de bibliotheek helemaal gratis. Er is geen installatiesoftware nodig, alleen even je bibliotheekpas koppelen en je kunt aan de slag. Mochten leerlingen nog geen eigen pas hebben, ook een pas van een volwassene kan gekoppeld worden. Nog geen lid? Lid worden van de bibliotheek is tot 18 jaar gratis!

 • Passend lezen

  Op Passend Lezen vind je ruim 150 boeken en het is gratis voor iedereen tot 18 jaar met een leesbeperking, zoals dyslexie of slechtziendheid. In dit filmpje wordt uitgelegd waarom dit voor zwakkere lezers een uitkomst kan zijn en hoe je met karaokelezen van Passend Lezen aan de slag gaat. Lees meer op de website van Passend Lezen.

 • HYboek

  Ken je HYboek van Uitgeverij Bontekoe al? HYboek is een karaokelezen-platform. Je vindt hier een aanbod van ongeveer 250 (informatie)boeken, AVI-start t/m AVI-M6, van verschillende uitgeverijen. In dit filmpje zie je welke handige functionaliteiten er zijn om het meelezen makkelijker te maken. In verband met de coronacrisis is een basisabonnement (bestaande uit 15 lezerspassen) tot 1 september gratis. Klik hier voor meer informatie over de abonnementen van HYboek.

Lees meer: Karaokelezen

Digitale prentenboeken

Digitale prentenboeken tijdens een lockdown

Door Ida van der Linden

Sla een prentenboek open en je zit in een hele andere wereld. De platen laten dingen zien die je met eigen ogen nog nooit gezien hebt. Je hoort woorden die nieuw en anders zijn. Je ervaart dat verhalen spannend kunnen zijn of grappig of herkenbaar. Je krijgt even exclusieve aandacht en komt tot rust. Kortom, prentenboeken zijn een verrijking voor ieder kind.

Tips voor digitale prentenboeken

Nu de bibliotheken voorlopig hun deuren gesloten moeten houden, geven we een aantal digitale prentenboekentips. Alle mogelijkheden zijn helemaal gratis te gebruiken met een gratis lidmaatschap tot 18 jaar. Deel de ideeën dus vooral ook met de ouders!

Zelf voorlezen of luisteren

Wil je zelf graag voorlezen? Download dan eens een e-book op tablet of telefoon via de online bibliotheek. Het voordeel is dat je het helemaal op jullie eigen tempo kan lezen en terugbladeren. Met de digitale voorleestas maak je van het voorlezen helemaal een feestje. Je krijgt dan allerlei opdrachten en ideeën om het boek samen met je kind te bespreken.

Als een kind vooral lekker wil luisteren kan je een luisterboek downloaden via de LuisterBieb-app. Nadeel is dat hier geen illustraties bij getoond worden. Bij de Voorleeshoek worden boeken (tot 10 jaar) voorgelezen en ook illustraties getoond afgewisseld met klassieke muziek.

Geanimeerde prentenboeken

Er zijn ook geanimeerde prentenboeken. Hierbij worden de illustraties uit het boek in beweging gezet en het verhaal voorgelezen. De extra informatie die de beweging, het inzoomen en de geluiden geven blijken ideaal voor taalzwakke kinderen. Bereslim en Wepboek zijn goede voorbeelden van websites met geanimeerde prentenboeken. Advies voor de ouders is om deze boeken samen met hun kind te bekijken.

Voorleesgids

Om de weg niet helemaal kwijt te raken in de wirwar van gratis digitale boeken is op initiatief van Rian Visser de Voorleesgids samengesteld. Hier vind je nog veel meer links om te kunnen blijven voorlezen. Want wie wil er nou niet af en toe ontsnappen in de wereld van een prentenboek!

Meer blogs

Lees meer: Digitale prentenboeken

Verborgen pareltjes op zolder

Verborgen pareltjes op zolder

Door Esther Wemmers

In deze rare periode liggen de leveringen van de boeken uit het Warehouse even stil en zijn de vestigingen dicht. Waar we normaal gewend zijn om de nieuwste boeken te lezen, is het nu een mooi moment om eens even stil te staan bij onze eigen boekenkasten. Want vaak heb je in de boekenkast of op zolder nog pareltjes liggen en veel (maar zeker niet alle) klassiekers zijn ook nu nog goed te lezen en in de lessen te gebruiken!

Prentenboeken met verschillende extra's

Eén van de boeken die ik tegenkwam is het prentenboek ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ van Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch. Dit prentenboek is een van mijn favorieten en stond in 2019 zelfs nog op plek acht van de meest verkochte kinderboeken. ‘Toen de kleine mol op een dag zijn kop boven de aarde stak om te kijken of de zon al op was gebeurde het: het was rond en bruin en het zag er een beetje uit als een worst – en wat nog het ergste was: het kwam precies op zijn kop terecht.’ Maar wie heeft die vreselijke daad op zijn geweten? Bij dit boek zijn verscheidene verwerkingsopdrachten te vinden, die de leerlingen thuis of op school kunnen doen. De mol kwam net onder de grond vandaan toen hij op zijn hoofd gepoept werd, helpen de kinderen hem door het doolhof mee naar boven? Of ga creatief aan de slag: knutsel je eigen mol of klei de poep van alle dieren die in het boek voorkomen.

Prentenboek ook als film

Beertje Paddington is anno 2020 ook nog steeds heel leuk om voor te lezen. De goedgemutste, maar ietwat onnozele beer is door zijn tante Lucy naar Londen gestuurd, op zoek naar een beter leven. Heerlijke verhalen om even lekker bij te lachen en weg te dromen als ze aan je worden voorgelezen. En vergeet kinderen na het voorlezen ook niet de film aan te raden die op Netflix te vinden is. Komen de Paddington uit het boek en die uit de film volgens de kinderen een beetje overeen? Wat vonden ze in het boek leuker en wat in de film?

Lesmateriaal bij veel boeken van Annie M.G. Schmidt

Aangezien Annie M.G. Schmidt de bekendste kinderboekenschrijfster van Nederland is, is de kans groot dat je een van haar vele boeken wel op zolder hebt liggen. Lees weer eens voor uit Pluk van de Petteflet of Ziezo, een verzamelbundel met haar bekendste versjes. Uitgeverij Querido heeft bij veel van de boeken van Annie M.G. Schmidt lesmateriaal gemaakt, ideaal om thuis mee aan de slag te gaan!

Welke klassiekers heb jij nog op zolder liggen?

Lees meer: Verborgen pareltjes op zolder

Nieuws en boekentips de Bibliotheek op school

Handige tips voor het thuiszitten

Allereerst hopen wij dat het goed met jullie gaat en jullie gezond zijn. Zoals jullie ongetwijfeld weten zijn alle bibliotheekvestigingen voorlopig gesloten.

De sluiting van de scholen en bibliotheken betekent ook dat de leesconsulenten tot en met de meivakantie niet naar de scholen komen. Om jullie toch te helpen geven we in deze blog handige tips en informatie.

Online theatervoorstellingen

Elke dag staat een nieuwe gratis theatervoorstelling klaar op de site van de theaterkrant. Zoals Wij gaan op berenjacht voor 4+ of Het verhaal van de getallen voor 8+. Bij elke voorstelling staan suggesties om er thuis verder mee aan de slag te gaan.

'Jij bent een kunstenaar'

Omdat het Alles is Kunst-festival niet door kon gaan heeft Lemniscaat samen met Bibliotheek Rotterdam en diverse Rotterdamse kunstinstellingen een online alternatief bedacht. Kinderen tot en met 12 jaar worden wekelijks uitgenodigd om een kunstwerk te maken. Hiermee maken ze kans op een kinderkunstboek. Meer informatie: jijbenteenkunstenaar.nl

ThuisBieb

Via de ThuisBieb-app zijn 100 e-books voor iedereen beschikbaar – ook voor mensen die géén lid zijn van de bibliotheek. De brede selectie bevat voor elk wat wils: van spanning tot chicklit en van literatuur tot informatief.De jongere lezer vindt in de app naast bekende titels als Stuntvlogger Sam van Jelmer Jespen, ook bijzondere boeken als Toverhanden van Chris Winsemius, Alaska van Anna Woltz, Trinkets van Kirsten Smith en Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel.
Klik hier om de app te downloaden.

Online taal- en leesplezier

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Op onze pagina Wat kun je thuis met je abonnement vind je het online aanbod van de bibliotheek. Onder andere voor 0 tot 12 jaar.

 • Tot 18 jaar gratis lid

 • E-books voor kinderen

 • Luisterboeken voor kinderen

 • De jeugdbibliotheek

 • 0-5 jaar: Bereslim

 • 0-5 jaar: de Voorleeshoek

 • 6 - 12 jaar: Yoleo

 • 6-12 jaar: Diploma Veilig Internet

 • 6 - 12 jaar: Junior Einstein

Lees meer: Nieuws en boekentips de Bibliotheek op school

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.