Onderwijs

MediaMasters… gaat jouw klas er dit jaar met de titel vandoor?

MediaMasters… wint jouw klas dit jaar de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’?

Judith Pietersma specialist media en onderwijs

In de Week van de Mediawijsheid (6 tot en met 13 november) strijden duizenden groepen 7 en 8 van het primair onderwijs om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Ze spelen MediaMasters, een serious game ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid.

Er zijn twee competities, een voor het basisonderwijs en een voor het speciaal basisonderwijs. Uit beide competities komt een winnaar en in beiden competities zijn prijzen te verdienen. Heb je een dove of een slechthorende leerling in de klas? Het spel wordt ondertiteld en in de Week van de Mediawijsheid worden het spel ondersteund met gebarentaal.

Waarom MediaMasters spelen?

 • Door het spel te spelen ontdekken leerlingen van alles over digitale geletterdheid. Hoe ga je om met WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws?
 • Door het spel te spelen verzamelen de leerlingen bits. De klas die aan het einde van het spel de meeste bits heeft verzameld, mag zich de ‘Meest mediawijze klas van Nederland 2020’ noemen.
 • Door het spel te spelen lossen ze vijf MediaMissies op en helpen ze de jonge uitvinder Layla om het programma Jonge Uitvinders: The Battle te winnen.
 • Door het spel te spelen krijgt je groep in ieder geval een MediaRapport. Daarin lees je welke resultaten jouw klas behaald heeft voor thema’s binnen het domein digitale geletterdheid. Zo weet je direct welke onderwerpen extra aandacht nodig hebben.

MediaMasters the game

Het spel bestaat uit vijf spelronden. Elke speldag (MediaMissie) bestaat uit een filmaflevering met vragen en opdrachten op het digibord. Tijdens de opdrachten moeten je leerlingen overleggen, samenwerken, zelf media maken, media interpreteren en nemen zij het eigen mediagedrag onder de loep. Zo worden zij met én van elkaar mediawijzer.

Een spelronde spelen met de groep kost je maximaal een uur. Dat betekent in de praktijk dat je tussen 5 tot en met 13 november vijf keer een uur nodig hebt. De finale spelen jullie op 13 november voor 15:00 uur en je groep kan en mag alleen aan de finale meedoen als ze de eerste vier MediaMissies hebben gespeeld.

Wat heb je nodig om het spel te spelen?

 • Tijd (per MediaMissie speldag, maximaal 60 minuten);
 • Een digibord;
 • Een computer;
 • Snel internet;
 • Inloggegevens van je Mijn MediaMasters-account;
 • Aangemaakte klas(sen) en klassencode;
 • Optioneel: Chromebooks of tablets om de leerlingen naar antwoorden te laten zoeken.

Inschrijven bij Mijn MediaMasters

Heb je nog geen Mijn MediaMasters-account schrijf je groep dan in. Dat kan tot uiterlijk 4 november op de aanmeldpagina van MediaMasters.

Hoe dat werkt:

Heb je eerder mee gedaan dan kun je op Mijn MediaMasters inloggen en eventueel gegevens aanpassen.

Voorproefje MediaMasters The Game

Wil je weten waar MediaMasters The Game over gaat en hoe spannend het is? Bekijk dan de trailer.

Meer weten?

Eigenlijk had ik je in de eerste zin al naar de website MediaMasters moeten verwijzen. Daar staat heel helder beschreven hoe het werkt. Je vindt er antwoorden op vragen (FAQ), een handleiding, een demoversie om het spel te leren kennen, een overzicht van de prijzen die je groep kunnen winnen en nog veel meer. Wat ik heel leuk vind is, dat je de hoofdrolspelers van het spel kunt volgen op Instagram waardoor Layla, Jessica, Ryan en Dylan echt geen leven.

Ik zou het leuk vinden om van jullie of je leerlingen te horen of jullie meegedaan hebben en wat jullie er van vonden. Stuur je reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer lezen

Lees meer: MediaMasters… gaat jouw klas er dit jaar met de titel vandoor?

Leestips van leesconsulenten voor groep 7&8

Leestips van leesconsulenten: voor groep 7&8

Geschreven door Esther van der Linden-Wemmers

Zoek je nog een mooi voorleesboek om voor te lezen in groep 8? Of weten je leerlingen van groep 7 niet welk boek ze moeten bestellen in de webshop? In deze blogpost tippen medewerkers van team Onderwijs de mooiste/spannendste/meeste ontroerende boeken voor groep 7&8. Lees gauw verder voor een aantal bijzondere tips:

 • Tip van leesconsulent Lucia:

  Het boek wat ik recent gelezen heb en geweldig vond, is ‘het verlangen van de prins’ van Marco Kunst. Het is een B-boek, met mooie illustraties. Heerlijk om als leerkracht voor te lezen.

  Het leest als een sprookje (is het ook wel), je wordt helemaal in het verhaal meegezogen en het is verrassend, spannend en zielig, er worden vriendschappen gesloten voor het leven. Lode de hoofdpersoon is eerst heel alleen en gaandeweg in het verhaal krijgt hij er steeds meer vrienden bij, waarvan Tulp samen met hem het ene na het andere avontuur beleefd.

  Nadat zijn ouders in een storm zijn verdronken, belandt Lode in een streng weeshuis. Alleen oma Walyu is aardig en vertelt mooie verhalen. Lode weet te ontsnappen naar een schip, dat is getroffen door de vloek van een geheimzinnige prins. Waar herkent Lode de prins toch van? Kan hij misschien de vloek doorbreken?

  Het verlangen van de prins van Marco Kunst, vanaf 10 jaar.

  Read more

 • Tip van specialist jongeren Annemieke:

  Alan Gratz vind ik een fijne schrijver. Hij schrijft C-boeken, dus spannend is ook echt wel heel spannend, maar de meeste kinderen van groep 8 kunnen dat wel aan. ‘Projekt 1065’ is de eerste die ik gelezen heb van hem en ik vond het erg indrukwekkend. Ook ‘Vluchteling’ heb ik gelezen.

  De Ierse Michael (13 jaar) woont met zijn ouders in Berlijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat hij bij de Hitlerjugend, om te spioneren voor de geallieerden. Daar hoort hij over een geheim project dat de hele oorlog kan veranderen.

  Projekt 1065 van Alan Gratz, vanaf 12 jaar.

 • Tip van leesconsulent Kim:

  Kim tipt ‘Ik zal je bewaren’, omdat het om het ontrafelen van familiegeheimen gaat. Kun je je voorstellen dat je er op een dag achter komt dat je moeder al je hele leven iets geheim voor je houdt? En wanneer je daar dan naar durft te vragen je geen antwoord krijgt?

  Dit overkomt de hoofdpersoon. Ze ontdekt dat het iets te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog en blijft graven tot ze een vreselijke ontdekking doet.

  Ik vind het een heel mooi oorlogsverhaal, omdat het ingaat op de effecten van oorlog op generaties daarna.

  Ik zal je bewaren van Jeska Verstegen, vanaf 10 jaar.

 • Tip van leesconsulent Esther:

  Alex moet met zijn oom mee op de laatste reis van de Hooglanden-express. Hij heeft er helemaal geen zin in, het lijkt hem maar saai. Maar dan… wordt er een juweel gestolen. En er is een vast aantal reizigers op de trein, dus een van hen is de dader. Maar wie? Lady Lansbury? Ernest White? Of toch zijn eigen oom Ben?

  Ondertussen gaat de trein verder door het Verenigd Koninkrijk en maakt de Hooglanden-express ook nog een stop bij Balmoral Castle, het zomerverblijf van de Koninklijke familie van Engeland. Als er dan nog een juweel wordt gestolen is het menens, Alex rust niet voordat hij de puzzel heeft opgelost. Dit boek is een heerlijke whodunnit, want je kan niet stoppen met lezen voordat je weet wie het gedaan heeft! Weet jij het voordat Alex het weet?

  De juwelendief van M.G. Leonard en Sam Sedgman, vanaf 10 jaar.

 • Tip van leesconsulent Jacky:

  “Mijn broertje Charlie zit in kleermakerszit op de grond van de winkel op de hoek met gesloten ogen voor zich uit te hummen. Zulke dingen doet hij wel vaker”.

  Dit zijn de beginzinnen van een ontroerend verslag van een geheime expeditie. Martin neemt zijn broertje Charlie mee naar Cornwall, waar ze veertien maanden geleden een idyllische familievakantie hebben doorgebracht. Deze keer gaan ze zonder ouders en zonder hun toestemming. Onopgemerkt 596 kilometer reizen is niet makkelijk want Charlie heeft de gewoonte om overal in de problemen te raken. Waarom wil Martin deze reis persé maken?

  Charlie en ik is een mooi en goed geschreven verhaal over 2 broers. Net voor het einde werd ik verrast door een onverwachte en toch geloofwaardige wending in het verhaal. Een bijzondere en spannende roadstory, waarbij je moet lachen en huilen.

  Charlie en ik van Mark Lowery, vanaf 12 jaar.

 • Tip van leesconsulent-in-opleiding Hemme:

  Hemme (10 jaar) - en zoon van leesconsulent Annemieke - raadt Serafina en de zwarte mantel aan: “Het is een fantasieverhaal over een bijzonder meisje, maar het wordt zo goed verteld dat je de hele wereld voor je kan zien. Het is heel spannend en er zijn lekker 4 delen van”.

  Serafina (12) woont samen met haar vader in het geheim in de kelders van het landgoed Biltmore. Op een nacht stuit Serafina op een duistere gestalte, dat een jong meisje met zich meesleurt om haar op een afschuwelijke wijze te laten verdwijnen.

  Let op: dit is boek is echt heel spannend en dus alleen geschikt voor de echte griezelfans!

  Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty, vanaf 10 jaar. 

Meer lezen

Lees meer: Leestips van leesconsulenten voor groep 7&8

Schrijver in de spotlight: Paul Biegel

Schrijver in de spotlight: Paul Biegel

Geschreven door Esther van der Linden-Wemmers

In deze reeks met blogposts zetten we steeds een andere schrijver in de spotlight. Omdat vijftig jaar geleden 'De kleine kapitein' verscheen, staat deze keer Paul Biegel (1925-2006) in de spotlight. Biegel schreef sprookjesachtige verhalen, die ook nu nog geweldig zijn om voor te lezen in de klas!

Wil je meer weten over hoe Biegel verhalen verzon, hoe hij zijn verhalen schreef en nog veel meer achtergrond informatie, luister dan naar de 32ste aflevering van de ‘De Grote Vriendelijke Podcast’. Deze aflevering stond geheel in het teken van Paul Biegel en zijn vele boeken.

Hieronder vind je een aantal boekentips uit zijn omvangrijke oeuvre:

 • De kleine kapitein

  De kleine kapitein is een van de bekendste werken van Biegel. Sinds dit jaar worden de boeken een voor een opnieuw uitgegeven en natuurlijk is ‘De kleine kapitein’ als eerste aan de beurt. ‘De kleine kapitein’ is een heerlijk boek om voor te lezen! Wil je je leerlingen enthousiast maken, zodat ze het zelf gaan lezen? Op de Paul Biegel-website vind je van drie boeken de eerste hoofdstukken. Een ideale boekpromotie: lees de eerste hoofdstukken voor om de kinderen nieuwsgierig te maken. Zijn ze enthousiast? Laat ze het boek bestellen in de webshop of halen in een van onze vestigingen. De kleine kapitein – voorlezen vanaf 6 jaar

  Read more

 • Virgilius van Tuil

  In Virgilius van Tuil lees je over de avonturen van de eigenwijze dwerg Virgilius. Virgilius is dol op avontuur en nergens bang voor. En… hij is heel nieuwsgierig. En vooral heel nieuwsgierig naar de mensenwereld… Virgilius van Tuil - Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar

  Read more

 • Nachtverhaal

  Ook het sprookjesachtige Nachtverhaal is pas opnieuw uitgegeven. In een oude villa leefde, lang geleden, een huiskabouter die elke nacht stilletjes rondging om te kijken of alles in orde was. Hij woonde op zolder in het poppenhuis waarmee de kinderen vroeger hadden gespeeld en dat daar was weggezet. Maar dan raakt hij in de ban van de vertellingen van een fee. Nachtverhaal – vanaf 9 jaar

  Read more

 • De tuinen van Dorr

  De tuinen van Dorr is een verhaal over de liefde tussen een prinses en een tuinmansjongen. De heks steekt hier een stokje voor en verandert de jongen in een bloem. Om de betovering te breken, moet de prinses vele gevaren doorstaan. ‘De tuinen van Dorr’ is een prachtig verhaal, maar kinderen hebben misschien een beetje begeleiding nodig bij het uitzoeken van dit boek. Op de website leesbevordering in de klas vind je welke fragmenten je kan gebruiken om het boek onder de aandacht te brengen in de klas. De tuinen van Dorr – vanaf 10 jaar

  Read more

Klik hier om te zien welke boeken van Paul Biegel er in onze bibliotheek te leen zijn of schaf ze bij je (lokale) boekhandel aan voor in klas.

Meer lezen

Lees meer: Schrijver in de spotlight: Paul Biegel

Schrijver in de spotlight: Hervé Tullet

Schrijver in de spotlight: Hervé Tullet

Geschreven door Esther van der Linden-Wemmers

Deze keer moet de blogpost eigenlijk niet “schrijver in de spotlight” heten, maar “kunstenaar in de spotlight”, want deze post gaat namelijk over de kunstenaar Hervé Tullet. Tullet ken je misschien van het boek ‘Een boek’. Een prentenboek waarbij de lezer aan de slag moet en dan bedoel ik niet alleen op leesgebied. Tullet maakt namelijk interactieve, kunstzinnige boeken. En het fijne is dat hij een brede doelgroep heeft. Zo maakt hij boekjes voor baby’s vanaf zes maanden, maar heeft hij ook een boek gemaakt met kunstworkshops voor kinderen tot en met groep 8. Lees hieronder meer over diverse titels. Met mijn persoonlijke favoriet ‘Er zit een gat in mijn boek’!  

 • Baby ziet bloemen!

  ‘Baby ziet bloemen!’ is een boekje voor baby’s vanaf zes maanden. Het is een boekje met primaire kleuren en aparte vormen, baby’s zijn dus wel een tijdje zoet met dit boekje. Dit boekje is één van de genomineerden voor de titel van BoekStart Babyboekje van het Jaar 2020. Kijk het filmpje als je wilt weten hoe het boekje er van binnen uit ziet en waarom dit volgens de jury nou één van de leukste babyboekjes van 2020 is. Baby ziet bloemen – vanaf zes maanden

 • Een boek

  Een boek is een interactief prentenboek. Want jij - de lezer - doet mee aan het verhaal. Druk met je vinger op een bolletje, wat gebeurt er? Blaas op het boek, heeft dat effect? Maar pas op: doe voorzichtig met het boek, want anders vallen alle bolletjes van de bladzijden af! Doe wat het boek vraagt en kijk wat er gebeurt! Een boek – vanaf 4 jaar

  Read more

 • Er zit een gat in mijn boek

  Eén van mijn persoonlijke favorieten is: Er zit een gat in mijn boek. Bij dit boek kan geen enkele leerling zeggen dat boeken saai zijn. Dit is namelijk een boek vol opdrachten. En ja… er zit daadwerkelijk een gat in het boek! Dat gat heb je namelijk nodig om te basketballen… En te fotograferen.... En slagtanden te maken… Plezier gegarandeerd! Er zit een gat in mijn boek – vanaf 4 jaar (maar ook zeker voor groep 3 en 4)

  Read more

 • Kunstworkshops voor kinderen

  Wil je zelf aan de slag met kunst? Lees dan eens het boek Kunstworkshops voor kinderen. Schilder op muziek of houd een 'worstelwedstrijd'. In het boek lees je hoe je eenvoudig workshops, die Tullet normaal zelf geeft, in je lessen kunt verwerken. Kunstworkshops voor kinderen – voor kinderen van 4 – 12 jaar

  Read more

Hervé Tullet heeft nog een aantal boeken gemaakt: ga met zijn boeken in op kleur, geluid en tegenstellingen. Kijk in onze catalogus of bij je lokale boekhandel voor alle titels.

Meer lezen

Lees meer: Schrijver in de spotlight: Hervé Tullet

Kinderboekenweek 2020: Prehistorie, steentijd en ijstijden

Kinderboekenweek 2020:
Prehistorie, steentijd en ijstijden

Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

De Kinderboekenweek, ik heb er heel wat meegemaakt. Als kind in de jeugdbibliotheek aan de Mariniersweg en in de Jensiusstraat in Rotterdam. Als medewerker van Bibliotheek Rotterdam in de Jeugdbibliotheekbus, De Heuvel, Bibliotheek Bloemhof, Theater Zuidplein en de Centrale Bibliotheek. En ook dit jaar ga ik er weer één meemaken.

Van 30 september tot en met 11 oktober is het gewoon Kinderboekenweek. Misschien anders dan anders, maar toch zoals altijd. Geen groot Kinderboekenweekfeest in de Centrale Bibliotheek, maar wel twee zondagen met heel veel activiteiten. En ook in de andere bibliotheken in Rotterdam is een hoop te doen.

Dit jaar gaan we terug in de tijd. Voor deze blog  verzamelde ik boeken om te lezen en luisteren, films om te kijken en allerlei leuke dingen om te doen over de prehistorie, de steentijd en de ijstijd.


Lezen voor kinderen tot 9 jaar

 • De steen en de tijd door Rian Visser en Tineke Meirink

  Een zwerfkei uit de ijstijd maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?

  In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?
  De steen en de tijd werpt een poëtische blik op de geschiedenis, bezien vanuit een zwerfkei.

  Met een digibordles

 • De jacht op de sabeltandtijger door Pieter van Oudheusden en Benjamin Leroy

  Lang geleden waren de mannen jagers en de vrouwen pluksters. Bij volle maan deed de medicijnman een voorspelling: 'De sabeltandtijger is dichtbij.' De stam bereidde zich voor op de komst van dit vreselijke beest. De jonge Olun besloot om het dier te gaan zoeken. Van de medicijnman kreeg hij een wit steentje mee. Bij valavond stond hij oog in oog met het grote dier. Slaagt hij erin hem te vangen? Een leuk prentenboek over griezelige dieren en het ontstaan van de allereerste tekening. Dit vlotte verhaal spreekt zowel jongens als meisjes aan.

Lezen voor kinderen vanaf 9 jaar

 • Wees blij dat je geen mammoetjager bent! door John Malam en David Antram

  Stel dat je in de ijstijd op mammoeten jaagt. Als je er al een vindt, hoe vang je hem dan? Grappig verteld, met tips, waarschuwingen en stripachtige kleurentekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.

 • Oerstoer door Tialda Hoogeveenen en Roland Sillem

  Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo'n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren? Je leest het allemaal in dit koele boek!


Luisteren voor kinderen tot 9 jaar

Kasper wordt een mammoet  door Sam Copeland en Sarah Horne

Kasper verandert spontaan in een dier als hij piekert. Dankzij zijn speciale kracht, is Kasper nu een held. Maar sommige dingen kan hij niet zelf oplossen. Zo maken zijn ouders ruzie en verdwijnen er zomaar huisdieren uit de buurt. Kan het dat het te maken heeft met zijn speciale kracht? Kan hij het mysterie oplossen?
Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de Bibliotheek.

Luisteren voor kinderen tot 9 jaar

Oerstoer door Tialda Hoogeveenen en Roland Sillem

Op de plek waar jij nu bent, liepen tijdens de laatste ijstijd reusachtige dieren rond, zoals wolharige mammoeten, grottenberen en sabeltandtijgers. Niet in een dierentuin, maar in het wild. Bijna al die oerstoere dieren zijn zo'n twaalfduizend jaar geleden van de aardbodem verdwenen. Uitgestorven. Maar waardoor? En waarom overleefden andere dieren de ijstijd wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en hoe leefden onze verre voorouders tussen deze wonderlijke dieren? Je leest het allemaal in dit koele boek!
Je kunt dit e-book lezen als je lid bent van de Bibliotheek.


Kijken voor kinderen tot 9 jaar

 • Pieter in de Prehistorie Videoversie van de televisieserie

  Een zoektocht naar de prehistorie via deze tijd, de verleden tijd en de absurditeit. De prehistorie is een ruige, avontuurlijke en tot de verbeelding sprekende tijd. Toen de aarde nog geen flatgebouwen kende en de mens nog moest jagen op zijn eten. Dat lijkt allemaal lang geleden. En het erge is.. we hebben de foto's niet meer. In deze avontuurlijke serie neemt Pieter Hulst de kijker mee naar de prehistorie en laat het beest in onszelf ontwaken. Via een reis door het heden, langs het verleden, eindigt Pieter altijd in het nu en vallen alle puzzelstukjes op hun plek.
  Bevat: 1. T.Rex ; 2. Vuur ; 3. Vuur ; 4. Eten ; 5. Mammoet ; 6. Kleren ; 7. Oermens ; 8. Fossiel.

 • Ice age 1, 2, 3, 4 & 5

  Verzamelbox van alle vijf delen (2002-2016) van de Amerikaanse CGI-animatiefilms die zich afspelen in de ijstijd. Mammoet Manny, sabeltandtijger Diego en luiaard Sid ontmoeten elkaar tijdens de grote trek naar warmere streken. Ze beleven spannende avonturen waarin ook de eekhoorn Scrat, die alsmaar op eikeltjesjacht is, telkens terugkeert. Alhoewel recensenten niet altijd unaniem positief zijn, is de serie zeer succesvol. Vanaf ca. 8 jaar.

Kijken voor kinderen vanaf 9 jaar

 • Homo Sapiens  SchoolTV

  De denkende mens, is maar één van de mensensoorten die in het verleden op onze aardbol hebben rondgewandeld. Maar wel de meest succesvolle! Deze soort is als enige overgebleven. Oorspronkelijk komen we uit Afrika. Maurice vertelt hoe wij 60.000 jaar geleden. over de aardbol uitgewaaierd zijn. Zou er ook een Cowboy Sapiens zijn?
  Aflevering uit de serie Oertoer over onze prehistorie.
  Leeftijd 9-12 jaar
  Kijkwijzer Alle leeftijden

 • Ice age

  Drie documentaires over de natuurlijke omgeving van de mammoets, het plotselinge uitsterven van deze dieren en de poging om door klonen ze weer tot leven te brengen. Videoversie van de televisiedocumentaires voor National Geographic.
  Bevat: Mammoth, Back from the dead, Mastodon death trap en What killed the mammoths?


Dingen doen voor kinderen vanaf 6 jaar

 • Oerknutselen

  Leven in de prehistorie? Hoe ging dat? Oek is een jongetje van zes jaar. Hij vertelt het verhaal van zijn dorp. Samen met zijn vader, moeder, zusje, opa en hond Max leefde hij daar heel lang gelden.
  In de wereld van Oek is van alles te beleven. Soms is het spannend, soms is het ontroerend. Het is lezen en kijken tegelijk. Kijken naar hoe de wereld er lang geleden uitzag.
  Wil je wat leuks maken, hieronder zijn wat knutsel ideeën en puzzels te vinden, veel plezier.
  oekdoolhof
  oektrekpop
  oekverbinden
  Op zoek naar Oek – bouwpakket

 • Archeon

  Ga mee op reis, héél ver terug in de tijd naar het kamp van de jagers-verzamelaars, de eerste boeren, de bronstijd en de ijzertijd. Vaar in een echte boomstamkano, laat je schminken als een echte jager, bak een prehistorisch broodje op stok, versleep een hunebedsteen en leer hoe je vuur maakt met een echte vuursteen.
  Praktische informatie zoals openingstijden en tarieven.
  Reserveer hier jouw bezoek

 • Nog meer weten over de prehistorie, steentijd en ijstijden

Meer lezen

Lees meer: Kinderboekenweek 2020: Prehistorie, steentijd en ijstijden

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.